Acasă Stirile zilei Stiinta Studiu publicat in Current Biology dezvaluie „Ce se intampla cu ochii in...

Studiu publicat in Current Biology dezvaluie „Ce se intampla cu ochii in timpul somnului?”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Poate nu de putine ori ti-ai pus intrebarea „Ce se intampla cu ochii in timp ce dormim”, iata ca si oamenii de stiinta au avut aceasta curiozitate iar cercetarile fac diferenta intre ce le doua tipuri de somn. Iata pas cu pas de ce ajungem sa dormim si ce se intampla cu adevarat in timpul somului.

Cercetatorii au urmarit pentru prima data miscarea ochilor in timpul somnului. Studiul a fost realizat pe soareci de laborator, informeaza revista „Current Biology”. Echipa condusa de Daniel Huber a constatat ca pupilele se dilata si se diminueaza ritmic in timpul somnului. Modificarile coincid cu gradul de activitate a creierului, iar acest lucru demonstreaza faptul ca dimensiunea pupilelor reflecta faza respectiva a somnului. Cu cat pupilele sunt mai mici, cu atat somnul este mai profund. Exista doua tipuri cunoscute de somn – lent si rapid, care se alterneaza in mod constant. Cand o persoana adoarme, se produce faza de somn lent, in care corpul se relaxeaza si isi restabileste puterile.

In timpul somnului rapid, corpul intra in regim de functionare, insa ramane imobil. Ochii se misca haotic, apoi apar visele. In cursul somnului lent, pupilele se micsoreaza, acest lucru fiind strans legat de consolidarea amintirilor si transferul lor catre memoria pe termen lung. Pupilele joaca un rol important in timpul somnului, deoarece blocheaza semnalele externe.

sursa:RADOR