Cercetatorii de la Universitatea din Praga au stabilit intr-un studiu, ca ochii caprui inspira mai multa incredere oamenilor decat ochii albastri, cu exceptia cazului in care ochii albastri apartin unui barbat cu fata lata.

Studiul a incercat sa raspunda unei intrebari mai ample: ce trasaturi ale figurii unui om ne fac sa avem incredere in respectiva persoana?

Autorii le-au cerut participantilor la studiu sa evalueze gradul de incredere pe care li-l transmiteau mai multe figuri de barbati si femei, pornind de la doi factori: culoarea ochilor si forma fetei, scrie Agerpres.

Majoritatea participantilor la studiu au declarat ca ochii caprui le inspira mai multa incredere decat ochii albastri, la ambele sexe. In ceea ce priveste forma fetei, barbatii cu fete mai rotunde, gura mare si barbie pronuntata erau perceputi ca fiind mai de incredere decat aceia cu forma ingusta a fetei. In cazul femeilor, forma fetei nu a influentat perceptia participantilor la studiu.

Pentru a stabili care din cele doua caracteristici este mai importanta, cercetatorii au facut un al treilea test. Le-au aratat participantilor fotografii cu barbati identici, singura diferenta fiind culoarea ochilor.

„Am ajuns la concluzia ca, desi ochii caprui inspira mai multa incredere decat cei albastri, nu neaparat culoarea ochilor induce nivelul de incredere, ci caracteristicile faciale asociate ochilor caprui”, au nuantat cercetatorii cehi, condusi de Karel Kleisner.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.