Acasă Politic Studiu IRES: Romania si statul social!

Studiu IRES: Romania si statul social!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pe modelul European Welfare states after the crisis arata ca romanii au o puternica aderenta fata de potentiale masuri guvernamentale care au ca finalitate asistarea sociala a populatiei si considera ca, in contextul situatiei economice actuale, Guvernul ar trebui sa reduca prestatiile sociale adresate persoanelor cu venituri mari.

Acest studiu a fost realizat in trei tari, care reprezinta cate un model de politici sociale, traditii in guvernanta si traiectorii de reforma: Marea Britanie (anglo-saxon), Franta (continental) si Danemarca (nordic), iar o premisa de la care s-a plecat este aceea ca, in urma crizei financiare si austeritatii fiscale, cetatenii europeni au devenit mai constienti de necesitatea prioritizarii resurselor, de reduceri bugetare si de o potentiala renegociere a contractului social.

Studiul prezinta date comparative de cercetare despre atitudinile publicului fata de statul social si orizonturile pentru noi modernizari si reforme. Studiul nu indica faptul ca partidele politice ar trebui sa urmareasca doar ce „le spun” sondajele. Rolul statului ar trebui definit pe baza unor principii ideologice si filosofice coerente. Totusi, datele care contureaza atitudinile publice asista actorii politici in a determina cat spatiu de manevra exista, care reforme este mai probabil sa fie

Via: Circul Politic