Acasă Stirile zilei Stolojan da cartile pe fata despre Tiriac! A facut avere uriasa in...

Stolojan da cartile pe fata despre Tiriac! A facut avere uriasa in Romania si n-a platit un leu impozit!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fostul premier Stolojan a dezvaluit faptul ca Ion Tiriac, de pilda, dupa ce a facut profituri uriase cu banca sa din Romania, nici macar atunci cand si-a vandut partile n-a platit un leu statului roman.

Tiriac a vandut in prima parte a anului 2015 participatia de 45% detinuta la UniCredit tiriac Bank grupului italian UniCredit. Tranzactia, de peste 770 milioane dolari, a fost cea mai mare operatiune pe piata de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Sud-Est in prima jumatate a anului. Ca urmare a tranzactiei, UniCredit tiriac Bank si-a schimbat, in august, denumirea in UniCredit Bank.

Romania ar trebui acum sa renegocieze toate conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate inainte de 1989, a spus miercuri, la Bruxelles, Theodor Stolojan, coraportor al comisiei Parlamentului European cu 79 de tari din Africa, Caraibe si Asia la raportul privind fluxurile ilicite de fonduri din tarile in curs de dezvoltare, scrie comisarul.

Stolojan a afirmat in cadrul unei intalniri cu jurnalistii romani ca astfel de conventii erau avantajoase inainte de 1989, cand investitiile straine in Romania erau aproape inexistente, iar tara noastra era interesata sa nu se impoziteze castigurile realizate in urma investitiilor externe.

Pentru a ilustra cat are de pierdut Romania in urma unor conventii precum cea incheiata cu Cipru inainte de Revolutie, Stolojan a dat doua exemple, printre care si cel al Hexi Pharma.

„Exista un aspect de care presa nu se ocupa, si anume faptul ca cei care controlau Hexi Pharma controlau o firma din Cipru. De ce e nevoie ca un cetatean roman sau o companie romana sa-si deschida o firma in Cipru? Ne-a aratat Hexi Pharma de ce este nevoie: prin firma din Cipru se importa cu 7 euro litrul de dezinfectant si se refactura catre Hexi Pharma din Romania cu 100 de euro litrul. Diferenta era data de cei care controlau firma din Cipru, aceiasi care controlau si Hexi Pharma, si numai ei stiau ce faceau cu aceasta diferenta”, a spus Theodor Stolojan.

„Al doilea exemplu pe care vi-l dau este legat de un om de afaceri foarte respectabil din Romania care si-a vandut actiunile la o banca importanta din Romania. Aceasta banca a crescut in valoare in Romania, deci cel care a vandut actiunile a realizat un castig de capital care, potrivit legilor din Romania, se impoziteaza cu 16%. Dar statul roman nu a putut impozita nici macar un euro din castig. De ce? Pentru ca de fapt detinatorul actiunilor in banca era firma din Cipru infiintata de acest om de afaceri”, a adaugat Stolojan.

Stolojan a explicat ca, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Cipru inainte de 1989, castigul de capital se impoziteaza acolo unde isi are sediul firma care detine actiunile in Romania, respectiv in Cipru. Ori potrivit legislatiei din Cipru, castigul de capital nu se impoziteaza.

„Prin urmare, conventia de evitare a dublei impuneri a devenit o conventie de exonerare de impozit si in Romania, si in Cipru. O asemenea conventie era aparent avantajoasa Romaniei inainte de ’89, cand investitiile straine in Romania erau aproape inexistente, iar Romania facea de fapt investitii in afara si era interesata ca acolo sa nu se impoziteze castigurile. in mod normal, Romania ar trebui acum sa renegocieze toate aceste conventii de evitare a dublei impuneri incheiate inainte de 1989”, a spus Stolojan.

Potrivit fostului prim-ministru, din neimpozitarea unor astfel de tranzactii se ajunge „usor la cateva sute de milioane de euro pe care Romania nu a putut sa le faca venit la buget”.