Acasă Utile Stii sa vorbesti corect limba romana? Vezi care sunt cele mai frecvente...

Stii sa vorbesti corect limba romana? Vezi care sunt cele mai frecvente 10 greseli care se fac in scriere si in vorbire

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tuturor ni se poate intampla sa mai facem cate o greseala atunci cand scriem un mesaj sau purtam o conversatie. Din graba, din nestiinta, din obiceiul de a lua informatiile si modelele mai mult de la televizor facem greseli de care uneori ne dam seama, alteori nu. Profesorul Victor Iacobescu, profesor la Colegiul National „Radu Greceanu“ din Slatina, a realizat un top al celor mai frecvente greseli.

  1. Virgula intre subiect si predicat

Exemplu gresit: Parintii si profesorii, ar trebui sa comunice in permanenta. Greseala este facuta deoarece exista tendinta de a accentua rolul celui celor care contribuie la realizarea actiunii.

  1. Acordul gresit

Exemplu corect: Fata ale carei carti erau pe masa este foarte frumoasa. Uneori se face acordul „la intamplare”. Totusi, exista o regula simpla, numita „acordul in cruce”: al/a/ai/ale se acorda cu obiectul (carte/carti), iar carui/carei/caror se acorda cu posesorul (baiatul/fata/baietii/fetele).

  1. Paronimia gresita

Paronimele pot produce adesea confuzii si zambete. Complement/ Compliment Exemplu gresit: Baiatul acela mi-a facut un complement. Exemplu corect: Baiatul mi-a facut un compliment. Complementul este o parte secundara de propozitie, scrie Adevarul.

  1. Pronumele de intarire este folosit de foarte multe ori gresit

Exemplu gresit: „Am stat de vorba cu mine insusi, apoi am ales sa ma transfer la alta echipa“, spunea un fotbalist in urma cu aproape 3 ani. (Formele corecte: masculin – eu insumi, tu insuti, el insusi, noi insine, voi insiva, ei insisi; feminin – eu insami, tu insati, ea insasi, noi insene, voi inseva, ele insesi (insele))

  1. Regula numeralului in privinta orei

Ora „unu”/„douazeci si unu” Numerale masculine aflate pe langa un substantiv feminin mostenesc forma initiala a felului cum era exprimat timpul, ”un ceas dupa miezul zilei/noptii” – ”ceasul unu”, iar prin rostire prescurtata, ”unu” . Apoi, forma de masculin, deja impusa, s-a pastrat si pe langa femininul ora: ”ora unu”. In schimb, in cazurile ”ora doua/douasprezece/douazeci si doua”, s-a impus forma de feminin, care este si cea de neutru plural: ”doua ceasuri dupa miezul zilei/noptii.” Deci nu se poate spune ”ora doisprezece”, atata timp cat nu se spune niciodata „ora doi”!

  1. „A face” la imperativ

Imperativul negativ, persoana a II-a singular, se formeaza cu infinitivul verbului: Exemplu – nu manca!, nu vorbi!, nu pleca!. Corect: „nu face!“.

  1. Fortuit/ fortat.

Fortuit inseamna „neprevazut, inopinat, intamplator”, nu „fortat”. Exemplu gresit – A fost fortuit sa-si faca temele. Exemplu corect – Unele descoperiri geografice au fost facute fortuit.

  1. Scrierea gresita a verbelor la modul conditional optativ timpul prezent

Exemplu gresit – As venii si eu la film. Cat am putut dormii! Exemplu corect: As veni si eu la film. Cat am putut dormi! In primul caz, verbul este la modul conditional-optativ, care se construieste intotdeauna cu forma de infinitiv a verbului. In al doilea caz verbul este la modul infinitiv. Formele „eu venii“, „eu dormii“ sunt valabile pentru perfectul simplu.

  1. A merita/ a se merita

Formele impersonale cu aspect reflexiv ale lui „a merita” au aparut, probabil, prin contaminare cu constructiile similare de tipul nu se obisnuieste, nu se justifica. Exemplu gresit: Nu se merita sa astepti marea iubire. Exemplu corect: Nu merita sa astepti marea iubire.

  1. Doar/ Decat

Ca adverbe restrictive, in constructii afirmative se folosesc ”numai” sau ”doar”, iar in constructii negative se foloseste ”decat”. Exemplu gresit – Am decat doi lei. Exemplu corect – Am doar doi lei la mine. N-am decat doi lei la mine.