Tuturor ni se poate intampla sa mai facem cate o greseala atunci cand scriem un mesaj sau purtam o conversatie. Din graba, din nestiinta, din obiceiul de a lua informatiile si modelele mai mult de la televizor facem greseli de care uneori ne dam seama, alteori nu. Profesorul Victor Iacobescu, profesor la Colegiul National „Radu Greceanu“ din Slatina, a realizat un top al celor mai frecvente greseli.

  1. Virgula intre subiect si predicat

Exemplu gresit: Parintii si profesorii, ar trebui sa comunice in permanenta. Greseala este facuta deoarece exista tendinta de a accentua rolul celui celor care contribuie la realizarea actiunii.

  1. Acordul gresit

Exemplu corect: Fata ale carei carti erau pe masa este foarte frumoasa. Uneori se face acordul „la intamplare”. Totusi, exista o regula simpla, numita „acordul in cruce”: al/a/ai/ale se acorda cu obiectul (carte/carti), iar carui/carei/caror se acorda cu posesorul (baiatul/fata/baietii/fetele).

  1. Paronimia gresita

Paronimele pot produce adesea confuzii si zambete. Complement/ Compliment Exemplu gresit: Baiatul acela mi-a facut un complement. Exemplu corect: Baiatul mi-a facut un compliment. Complementul este o parte secundara de propozitie, scrie Adevarul.

  1. Pronumele de intarire este folosit de foarte multe ori gresit

Exemplu gresit: „Am stat de vorba cu mine insusi, apoi am ales sa ma transfer la alta echipa“, spunea un fotbalist in urma cu aproape 3 ani. (Formele corecte: masculin – eu insumi, tu insuti, el insusi, noi insine, voi insiva, ei insisi; feminin – eu insami, tu insati, ea insasi, noi insene, voi inseva, ele insesi (insele))

  1. Regula numeralului in privinta orei

Ora „unu”/„douazeci si unu” Numerale masculine aflate pe langa un substantiv feminin mostenesc forma initiala a felului cum era exprimat timpul, ”un ceas dupa miezul zilei/noptii” – ”ceasul unu”, iar prin rostire prescurtata, ”unu” . Apoi, forma de masculin, deja impusa, s-a pastrat si pe langa femininul ora: ”ora unu”. In schimb, in cazurile ”ora doua/douasprezece/douazeci si doua”, s-a impus forma de feminin, care este si cea de neutru plural: ”doua ceasuri dupa miezul zilei/noptii.” Deci nu se poate spune ”ora doisprezece”, atata timp cat nu se spune niciodata „ora doi”!

  1. „A face” la imperativ

Imperativul negativ, persoana a II-a singular, se formeaza cu infinitivul verbului: Exemplu – nu manca!, nu vorbi!, nu pleca!. Corect: „nu face!“.

  1. Fortuit/ fortat.

Fortuit inseamna „neprevazut, inopinat, intamplator”, nu „fortat”. Exemplu gresit – A fost fortuit sa-si faca temele. Exemplu corect – Unele descoperiri geografice au fost facute fortuit.

  1. Scrierea gresita a verbelor la modul conditional optativ timpul prezent

Exemplu gresit – As venii si eu la film. Cat am putut dormii! Exemplu corect: As veni si eu la film. Cat am putut dormi! In primul caz, verbul este la modul conditional-optativ, care se construieste intotdeauna cu forma de infinitiv a verbului. In al doilea caz verbul este la modul infinitiv. Formele „eu venii“, „eu dormii“ sunt valabile pentru perfectul simplu.

  1. A merita/ a se merita

Formele impersonale cu aspect reflexiv ale lui „a merita” au aparut, probabil, prin contaminare cu constructiile similare de tipul nu se obisnuieste, nu se justifica. Exemplu gresit: Nu se merita sa astepti marea iubire. Exemplu corect: Nu merita sa astepti marea iubire.

  1. Doar/ Decat

Ca adverbe restrictive, in constructii afirmative se folosesc ”numai” sau ”doar”, iar in constructii negative se foloseste ”decat”. Exemplu gresit – Am decat doi lei. Exemplu corect – Am doar doi lei la mine. N-am decat doi lei la mine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.