Acasă Stirile zilei Imobiliare Statul va suplimenta proiectul “PRIMA CASA” cu un miliard de lei!

Statul va suplimenta proiectul “PRIMA CASA” cu un miliard de lei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Statul va suplimenta cu un miliard de lei proiectul „Prima Casa”, din care 300 milioane lei sunt destinate pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte, potrivit agerpres.ro.

‘Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima Casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013. Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 119/2010. Pentru anul 2013 se propune suplimentarea plafonului garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, cu 1 miliard lei, din care 300 milioane lei sunt destinate pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), in scopul valorificarii stocului de locuinte ANL existent, iar garantiile se vor acorda numai in moneda nationala si se vor plati in moneda nationala’, se arata in Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni, plus o marja de maximum 2,50% pe an, pentru creditele in lei. Marja nu include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii n.r.), costul evaluarii terenului, locuintei, devizelor estimative si situatiilor de lucrari, precum si costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate, dupa caz. Nivelul comisionului de gestiune si al comisionului unic de analiza, calculat la soldul garantiei statului, se negociaza semestrial intre Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM si se stabileste prin ordin al ministrului Finantelor Public. Finantatorii au obligatia prevederii exprese in contractele de credit a costurilor cu dobanda exprimata in raport cu ROBOR la 3 luni si separat a costurilor cu comisioanele.

‘Se propune clarificarea unor aspecte legate de daunele partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubiri, a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro, caz in care societatea de asigurare va efectua plata direct catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare. Pentru daunele a caror valoare depaseste echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro finantatorul va emite acordul fie in numele si contul statului, fie in nume si in cont propriu si/sau in numele si in contul statului pentru efectuarea platii despagubirilor catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obliga.ia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare’, se arata in document.