Acasă Sanatate Spune-mi din ce oras esti ca sa-ti spun ce SILUETA AI!

Spune-mi din ce oras esti ca sa-ti spun ce SILUETA AI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Starea de sanatate si silueta oamenilor sunt influentate chiar si de planul urbanistic al orasului in care acestia locuiesc, se arata intr-un studiu realizat de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici (RIBA).

Comparand indici precum activitatea fizica, obezitatea infantila si numarul bolnavilor de diabet in mai multe orase populate din Marea Britanie, realizatorii studiului sustin ca exista o coleratie intre numarul locuintelor, spatiul verde si starea de sanatate a oamenilor, informeaza cotidianul The Independent.

Desi toate orasele analizate dispuneau de spatiu verde, autorii studiului precizeaza ca important este modul in care aceste spatii sunt amenajate, astfel incat oamenii sa fie incurajati sa se plimbe pe jos prin oras sau parcuri, sa alerge sau sa-si lase copiii sa se joace in aer liber.

Potrivit studiului, in orasele in care existau cei mai putini adulti activi din punct de vedere fizic – aici fiind incluse localitati precum Sandwell (Birmingham), Brent (Londra) sau Gateshead (Newcastle) – densitatea locuintelor era mult mai mare, iar spatiul verde era cu 20 la suta mai mic decat in cele mai populate orase.

Un factor important care pare ca influenteaza aceasta situatie este nivelul de trai din anumite zone. Astfel, in zonele cu mai mult spatiu verde si cu mai putine case, unde parcurile sunt bine ingrijite, preturile sunt pe masura, astfel ca persoanele care locuiesc aici isi permit, deopotriva, sa cheltuiesca sume importante pentru a se mentine in forma, potrivit studiului citat.

Concluzia autorilor studiului este ca un plan urbanistic bine pus la punct poate imbunatati semnificativ starea de sanatate a locuitorilor acelui oras, fiind reduse astfel riscuri precum cel de atac de cord, atac cerebral sau boli precum diabetul.

“Odata cu trecerea responsabilitatii privind starea publica de sanatate de la autoritatile guvernamentale la cele locale, este esential ca arhitectii si dezvoltatorii sa depuna eforturi pentru a crea orase mai sanatoase. Intr-un moment in care austeritatea si cresterea preocuparii pentru imbunatatirea sanatatii fizice si mentale a populatiei sunt in crestere, este socant sa aflam ca doar tinand cont de aceste aspecte putem economisi milioane de lire sterline anual in ceea ce priveste costurile legate de tratarea obezitatii”, a declarat presedintele RIBA, Stephen Hocker.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos