Acasă Stirile zilei Solstitiul de vara 2013! Cea mai lunga zi si cea mai scurta...

Solstitiul de vara 2013! Cea mai lunga zi si cea mai scurta noapte a anului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

SOLSTITIUL DE VARA 2013 marcheaza inceputul verii astronomice, la aceasta data fiind cea mai lunga zi si cea mai scurta noapte a anului.

In emisfera nordica, solstitiul de vara este datat in jurul datei de 21 iunie, iar in emisfera sudica acelasi solstitiu este plasat temporal in jurul datei de 21 decembrie. Similar cu ‘antinomia’ echinoxurilor de la inceputul primaverii, simultan cu existenta unui solstitiu intr-una din cele doua emisfere ale Terrei, solstitiul ‘opus’ (inceputul iernii astronomice) marcheaza cealalta emisfera (sudica).

21 iunie marcheaza PRIMA ZI DE VARA 2013, marcheaza inceputul verii astronomice, iar pana la solstitiul de iarna, ce va avea loc in data de 21 decembrie, ziua va scadea progresiv. Psihologii maramureseni avertizeaza populatia ca in aceasta perioada exista o predispozitie pentru depresie sau anxietate.

SOLSTITIUL DE VARA 2013 este sarbatorit de Google printr-un Doodle „jucaus”. In Doodle-ul pentru SOLSTITIUL DE VARA 2013, apar cinci copii care se distreaza in apa. Castile colorate, tubul de respirat si mingea copiilor din Doodle-ul pentru SOLSTITIUL ZI DE VARA 2013 inlocuiesc literele din cuvantul Google.

SOLSTITIUL DE VARA 2013, 21 iunie, reprezinta prima zi de vara in emisfera nordica, fiind totodata si cea mai lunga zi din an. In SOLSTITIUL DE VARA, unghiul facut de razele Soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mare din an. Daca in emisfera nordica 21 iunie este SOLSTITIUL DE VARA, in emisfera nordica 21 iunie este SOLSTITIUL de iarna. Similar, data de 21-22 decembrie reprezinta SOLSTITIUL DE VARA in emisfera sudica si SOLSTITIUL de iarna in emisfera nordica. SOLSTITIUL DE VARA 2013 se va produce pe 21 iunie la ora 08:04.

Denumirea de solstitiu (‘Soarele sta’) este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor ‘nopti albe’.

Solstitiul reprezinta cele doua momente ale anului cand Soarele se afla la cea mai mare sau cea mai mica inaltime fata de Ecuator. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor Pamantului nu este constant perpendiculara pe planul orbitei Pamantului. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de sase luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos