Acasă Politic Sofia cedeaza in razboiul nervilor privind problema Schengen

Sofia cedeaza in razboiul nervilor privind problema Schengen

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sofia cedeaza prima in razboiul nervilor cu partenerii UE in problema Schengen. Bulgaria a admis luni ca aderarea sa la spatiul Schengen este susceptibila sa aiba loc abia in 2017, cu un an inainte ca Sofia sa preia presedintia Uniunii Europene.

Ministrul bulgar de Externe Kristian Vighenin a declarat ca asteapta ca o decizie cu privire la aderarea Bulgariei sa fie adoptata in 2014. Ministrul a precizat ca, potrivit acestui scenariu, aderarea cu frontierele aeriene ar urma sa aiba loc in 2015, iar cu cele terestre in 2017, cand Bulgaria va deveni membru deplin al spatiului de libera circulatie.

Vighenin a apreciat ca acest calendar este necesar sa fie considerat mai degraba o „orientare” realista, decat un plan, la care se angajeaza pe deplin.

Comisia Europeana (CE) considera, de peste doi ani, ca Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2007, sunt pregatite din punct de vedere tehnic sa adere la spatiul Schengen. Fostul premier bulgar Boiko Borisov declara in 2009 ca obiectivul Bulgariei era aderarea la acest spatiu in 2011.

Cu toate acestea, un numar de state membre UE, in special Olanda si Germania, se opun in continuare aderarii celor doua tari si si-au folosit dreptul de veto in acest sens in mai multe randuri.

In schimb, Romania s-a declarat pregatita sa adere la Schengen, dar ca nu va mai solicita stabilirea unei date in acest sens, pentru ca s-a saturat sa i se spuna „data viitoare”. „Suntem pregatiti pentru Schengen atunci cand sunteti voi pregatiti”, le-a spus ministrul roman de Interne Radu Stroe omologilor sai europeni recent, sugerand ca tara este victima ascensiunii populismului in unele state UE.