Acasă Timp liber Auto Soferii nu mai au scapare! Testul obligatoriu care ii poate lasa fara...

Soferii nu mai au scapare! Testul obligatoriu care ii poate lasa fara permis

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O directiva europeana care trebuie implementata in Romania pana la sfarsitul anului nu mai permite eliberarea sau reinnoirea carnetului auto pentru cetatenii care au apnee si care nu urmeaza tratament corespunzator pentru aceasta afectiune.

Statele membre europene trebuie sa adopte si sa publice pana la 31 decembrie 2015 cel tarziu, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma cu Directiva 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere.

Drept urmare nu se va mai elibera sau reinnoi permisul de conducere auto candidatilor sau conducatorilor fara obtinerea unui aviz autorizat care sa ateste daca sufera de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv.

Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv se refera la existenta a 15 – 29 episoade de apnee si hipopnee pe ora (indice apnee-hipopnee), iar sindromul de apnee severa in somn de tip obstructiv se refera la existenta a cel putin 30 de episoade de acest fel intr-o ora, ambele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva.

Candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se vor supune unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere. Acestia pot fi sfatuiti sa nu conduca pana la confirmarea diagnosticului, se arata in Directiva CE 2014/85/UE din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere.

Permisele de conducere vor putea fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat, se precizeaza in Directiva CE 2014/85/UE.

Candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc trei ani pentru conducatorii auto din grupa 1, si un an pentru conducatorii auto din grupa 2, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate, se mai spune in Directiva CE 2014/85/UE pe care si Romania e obligata sa o transpuna in legislatia nationala pana la 31 decembrie.

Somnolenta datorata sindromului de apnee in somn a fost asociata in 31-41% dintre accidentele majore ale vehiculelor comerciale.

Sursa: onlinereport