Acasă Sanatate Slabirea vederii poate avertiza despre o serie de boli! Cand ai facut...

Slabirea vederii poate avertiza despre o serie de boli! Cand ai facut o consultatie oftalmologica?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tensiune arteriala? Verificat. Greutate? Verificat. Test de urina? Verificat. Investigatie oftalmologica?

Pacientii pot fi prinsi cu garda jos daca medicul le adreseaza acea intrebare in timpul unei verificari anuale. Iata de ce te intreaba asta. Retina sau partea din spate a ochiului este singurul loc din corpul tau care le ofera medicilor o vedere apropiata a vaselor de sange si a nervilor. Acest lucru face ca o investigatie oftalmologica sa fie foarte utila in detectarea unor probleme medicale importante. De aceea, le-am cerut unor experti de incredere sa ne spuna care sunt afectiunile ce pot fi diagnosticate in urma unei investigatii oftalmologice obisnuite. Si nu pierde din vedere aceste secrete pe care medicii oftalmologi nu ti le vor spune prea usor.

Cancer

O investigatie oftalmologica ti-ar putea salva viata. Putem gasi totul, de la tumori cerebrale pana la cancer de san si pulmonar care s-a raspandit la nivel ocular, spune Joseph Pizzimenti, optometrist si profesor asociat la Institutul de Optometrie din cadrul Universitatii din Fort Lauderdale, Florida. Anumite tipuri de sangerari in retina pot semnala leucemie. Medicii de ochi pot diagnostica tumorile cerebrale pe baza schimbarilor din campul vizual al pacientului. Melanomul malign poate sa loveasca in spatele ochiului, iar pacientii adesea nu stiu ca este acolo decat daca cancerul se afla chiar in centrul campului vizual al acestora, spune Pizzimenti. Acestea sunt simptome ale cancerului pe care majoritatea oamenilor tind sa le uite.

Diabet

Unul dintre primele indicii pentru diabetul de tip 2 poate fi o cantitate mica de sangerare la nivelul retinei, care este un simptom al retinopatiei diabetice. “Vad in fiecare zi pacienti care au aceasta leziune si care nu au fost inca diagnosticati cu diabet zaharat.”, spune Pizzimenti.  Lasata netratata, conditia poate duce la orbire, dar gestionarea acesteia poate reduce acest risc la jumatate. Cand retinopatia diabetica este detectata devreme, modificarile stilului de viata, cum ar fi mancarea sanatoasa si scaderea in greutate, pot ajuta la prevenirea eventualelor daune. Este usor ca oamenii sa rateze aceste simptome tacute ale diabetului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos