Locuitorii din Tokyo sunt protejati de pericolul inundatiilor printr-un sistem de tunele subterane de deversare a apei, fiind demn de un film stiintifico-fantastic.
Tunelele demonstreaza felul in care administratia orasului Tokyo, situat intr-o regiune de risc ridicat in fata inundatiilor si a cicloanelor tropicale, incearca sa ii pastreze in siguranta pe cei 13 milioane de locuitori ai metropolei.
De obicei pastrat secret fata de public, ansamblul a fost vizitat joi de jurnalistii de la CNN, care au fost insotiti de ingineri in turul Tunelului de Deversare a Apei (Water Discharge Tunnel).
Asezat la periferia capitalei japoneze, in spatele unei mici cladiri guvernamentale si dedesubtul unui teren de fotbal si al unui parc pentru skateboard, ansamblul arhitectonic este atat de putin vizibil incat oricine poate trece de zeci de ori pe langa intrare fara sa o observe.
Construit intre 1993 si 2006 cu aproape 3 miliarde de dolari, complexul este mult mai impresionant decat ii sugereaza numele, au apreciat jurnalistii de la postul american de televiziune.
Dupa ce au coborat pe o serie de scari masive spiralate, acestia au ajuns intr-o hala de dimensiuni uluitoare pe care au asemanat-o cu o versiune subterana a templului grecesc Parthenon, imaginea parand, in opinia lor, „scoasa dintr-un film stiintifico-fantastic”.
Primul rezervor de apa se intinde pe mai mult de 97 de metri in lungime si este mai inalt decat o cladire cu cinci etaje, complexul avand in total cinci astfel de rezervoare masive, capabile sa elimine apa de-a lungul unui tunel lung de aproape 6,5 kilometri.
In aceasta zona a prefecturii Saitama, ploile torentiale obisnuiesc sa inunde bazinul raului Naka, lucru pe care autoritatile spera sa il controleze prin sistemul incredibil de drenare aflat in subteran.
In situatia in care apa ajunge sa umple rezervoarele si tunelele, inginerii pot accesa sistemul in inima lui, o serie de patru turbine actionate de motoare cu reactie asemanatoare celor din aparatura unui avion Boeing 737. Turbinelor li se permite atunci sa canalizeze apa din inundatii catre un alt rau, Edo.
Aceasta portiune a subteranului din Tokyo nu poate fi comparata cu cel din New York, un adevarat labirint de tunele, sisteme de scurgere si linii de alimentare, apreciaza jurnalistii de la CNN.
In acest sens, inginerii japonezi sunt primii care precizeaza ca sistemul dezvoltat de ei, desi remarcabil, este menit sa faca fata ploilor torentiale si ca o furtuna de tipul uraganului Sandy ar fi o adevarata provocare careia ar trebui sa-i reziste.