Acasă Timp liber Auto Sistemele de franare automata vor deveni obligatorii in Europa! Vezi VIDEO

Sistemele de franare automata vor deveni obligatorii in Europa! Vezi VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Din 2014, toti producatorii de masini vor fi obligati sa echipeze automobilele nou lansate cu un sistem autonom de franare de urgenta intitulat AEB – Autonomous Emergency Braking, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul European.

Vezi Aici o Demonstratie a celor de la VOLVO!

Peste doi ani, toate autovehiculele comercializate in Uniunea Europeana vor fi dotate cu sisteme autonome de franare automata, in urma unei masuri adoptate de Parlamentul European, care va intra in vigoare din 2014. Mai mult decat atat, tot in 2014 organizatia Euro NCAP va acorda cinci stele doar masinilor noi prevazute cu acest sistem de sigurata.

Comisarul European Phillippe Jean a declarat ca toate vehiculele comerciale vor fi echipate cu aceasta tehnologie din noiembrie anul viitor.

Sistemul autonom de franare de urgenta utilizeaza un radar, lasere sau o camera video pentru a detecta un pericol iminent, respectiv o coliziune cu masina din fata. Software-ul atentioneaza soferul si pregateste sistemul de franare. In cazul in care conducatorul auto nu reactioneaza, tehnologia intervine asupra franelor si le actioneaza.

Acest sistem de franare automata se regaseste deja in ofertele producatorilor de automobile ( Volvo, Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Mazda, Ford si altii), sub alte denumiri. Casele auto premium propun aceasta tehnologie in cadrul unor pachete de siguranta mult mai generoase, in timp ce celelalte branduri le pun le dispozitia cumparatorilor optional.

Comisia Europeana estimeaza ca aceasta tehnologie de siguranta va juca un rol important in reducerea numarului de accidente cu morti si raniti.

Conform unui studiu, vehiculele echipate cu aceasta tehnologie pot reduce numarul de accidente din trafic cu 37%, cifra ce reprezinta prevenirea a 8.000 de morti si intre 6 si 9 milioane de euro salvati in fiecare an.