Un inalt responsabil al serviciilor siriene de securitate a declarat ca Siria se asteapta in orice moment la un atac occidental impotriva teritoriului sau, potrivit agerpres.ro.

‘Ne asteptam la o agresiune in orice moment si suntem gata sa ripostam de asemenea in orice moment’, a subliniat responsabilul citat.

‘Ne vom apara poporul si patria cu toate capacitatile de care dispunem’, a mai afirmat acesta, insistand ca o ‘agresiune /occidentala n.red.AFP/ nejustificata nu va ramane fara riposta’.

Responsabilul sirian a atras totodata atentia ca ‘opinia publica este impotriva’ Statelor Unite ale Americii si a tarilor occidentale care vor sa lanseze un atac militar impotriva Siriei si ca sustinatorii interventiei apara ‘o cauza gresita, care nu are nimic de-a face nici cu etica, nici cu dreptul international’.

‘Este vorba de o agresiune internationala nejustificata’, a conchis el.

SUA si Franta se pregatesc pentru o actiune militara limitata impotriva regimului sirian, acuzat ca a ucis peste 400 de copii si 1000 de adulti intr-un atac cu gaz toxic survenit saptamana trecuta in apropiere de Damasc, mentioneaza France Presse. O echipa de experti ai ONU, cu misiunea de a ancheta acuzatiile de atac chimic, a plecat sambata dimineata din Siria, dupa ce au prelevat probe de pe teren. Analiza acestor esantioane ar putea dura mai multe saptamani, dar expertii urmeaza sa-i transmita rapid observatiile secretarului general al ONU Ban Ki-moon, la New York.

Regimul sirian a respins anticipat orice ‘raport partinitor’ al misiunii de experti al ONU, in timp ce presedintele american Barack Obama a condamnat ‘neputinta’ Consiliului de Securitate al ONU, care nu a reusit sa vorbeasca pe o singura voce de la inceputul conflictului din Siria, in martie 2011, conflict soldat pana in prezent cu peste 100.000 de morti.

In conditiile in care parlamentul britanic a respins o interventie militara si in fata impasului din cadrul ONU, Washingtonul a indicat ca poate conta pe aliati ca Franta, Liga Araba si Australia, in vederea unei actiuni ‘limitate’ in Siria. Desi a afirmat ca nu a luat inca decizia ‘finala’, Obama a evocat o asemenea actiune, dand asigurari ca nu se prevede o interventie cu ‘soldati desfasurati la sol si o campanie indelungata’.

Sambata, la Damasc strazile erau mai curand goale, iar locuitorii incercau sa-si faca provizii de carburant pentru generatoarele electrice, in cazul unor lovituri. Intr-o inregistrare video difuzata pe internet, opozitia siriana i-a indemnat pe locuitori sa ia masuri de precautie pentru a ‘depasi dificultatile din urmatoarele zile’: sa-si faca provizii de lumanari si apa potabila si sa se doteze cu truse de prim ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.