Acasă Utile Jobs Singurul ORAS-MINUNE din Romania fara SOMERI! Cum este posibil

Singurul ORAS-MINUNE din Romania fara SOMERI! Cum este posibil

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Singurul oras-minune din Romania fara someri este diferit fata de majoritatea oraselor medii si mici care se zbat in saracie.

Municipiul Sebes, din judetul Alba, a devenit in ultimii cinci ani unul dintre cele mai atragatoare pentru investitorii locali si straini, conducand la disparitia somajului in zona si la cresterea nivelului de trai.

Concernul Daimler, detinatoarea Star Transmission, a inaugurat la inceputul anului in Sebes o hala de productie, investitia in extinderea uzinei rdicandu-se la aproape 40 milioane euro. Ca urmare, rata somajului in Sebes a scazut, acesta fiind calculat la aproximativ 2% in luna decembrie a anului trecut. Sebes a atras investitii de circa un miliard euro din partea concernului Daimler, acesta creand si peste o mie de locuri de munca in Sebes si Cugir.

Exista insa zvonuri legate si de o investitie a grupului Ikea, respectiv cultivarea de canepa care va fi folosita la realizarea unei linii de tesaturi pentru tapiterii. Dan Lazarescu, proprietarul fabricii de procesare a semintelor de canepa Canah, singura fabrica de acest tip din Romania, este de parere ca “probabil Ikea va sustine intr-un fel tot lantul, de la cultivare pana la obtinerea fibrei de canepa si a tesaturilor”.

Un exemplu de succes, municipiul Sebes se lauda cu o rata a somajului de 2% si o rata de incasare a taxelor si impozitelor locale de aproximativ 95%. Cel mai mare angajator din Sebes, Holzindustrie Schweighofer, se situeaza pe locul al zecelea in topul angajatorilor din judetul Alba, firma din Austria avand in prezent peste 800 de contracte active de munca. Alte firme importante in Sebes, ca numar de angajati, sunt Kronospan (480), Savini Due sau Ciatti HT.

Orasul Sebes se afla in contrast cu judetul Alba, unde rata somajului este una dintre cele mai mari din tara (9,7% in decembrie, conform datelor furnizate de ANOFM).

Sursa: Business Magazin