Acasă Multimedia Fotogalerie Singurul loc din lume care va scapa neatins in cazul unui atac...

Singurul loc din lume care va scapa neatins in cazul unui atac nuclear se afla in Romania! GALERIE FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Singurul loc din lume care va scapa neatins in cazul unui atac nuclear mondial a fost descoperit de cercetatorii romani in Dobrogea.

Locul, special prin natura sa, este situat chiar in judetul Constanta. Este vorba de pestera Movile, situata langa Mangalia, una complet izolata de exterior in care s-a dezvoltat un ecosistem unic, in care insectele si celelalte vietuitoare se hranesc cu bacteriile care se dezvolta in interiorul pesterii.

Pestera Movile a fost descoperita in 1986, de un grup de cercetatori care cercetau solul in vederea construirii unei centrale electrice in zona respectiva.

Descoperirea Pesterii Movile din Dobrogea avea sa uimeasca intreaga lume stiintifica o data cu descoperirea unei lumi subterane ostila oamenilor, animalelor sau plantelor de la suprafata.

A fost prima data cand viata subterana nu depindea de cea de la suprafata: cerc complet inchis, un ecosistem in sine, total independent de suprafata Terrei. Acest lucru l-a facut pe unul dintre cercetatori sa afirme ca daca in urma unui razboi nuclear viata de pe pamant ar disparea, acest ecosistem ar fi un supravietuitor.

Pana in 1990, cand s-a inceput explorarea pesterii cei 12000 de metrii patrati au fost complet izolati de schimbarile mediului exterior.

Ecosistemul se presupune ca ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximtiv 5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care sta la baza functionarii sistemului. Din punct de vedere geologic, pestera Movile este asezata in Platforma Moesica si dateaza din Cuaternar. Avand o lungime totala de 300 de metri este considerata relativ mica, avand pasaje inguste ce alcatuiesc un labirint de galerii joase, de 1-2 metri, cu profil rotunjit, sapate in calcare oolitice si lumaselice sarmatiene.

Acesta functioneaza pe baza chimiosintezei si a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani. In total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care traiesc intr-un mediu foarte bogat in hidrogen sulfurat, cu o atmosfera foarte saraca de oxigen, dar bogata in dioxid de carbon si metan. Abia in 1990 a inceput explorarea ei, timp in care pestera a fost izolata.

Continutul de hidrogen sulfurat este de 8-12 mg/l. Atmosfera este saraca in oxigen (7-10%) dar bogata in dioxid de carbon (2-3.5%) si cu un continut semnificativ de metan (1-2%).

10.

10