Acasă Cultura Calendar Ortodox Sfintii 40 de mucenici! Ce trebuie sa faci si sa nu faci...

Sfintii 40 de mucenici! Ce trebuie sa faci si sa nu faci astazi pentru a avea noroc in tot anul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Traditii si obiceiuri romanesti

Inca se mai pastreaza traditia coacerii pe 9 martie a 40 de colaci sau figurine din aluat cunoscute sub numele de “sfintisori”, “mucenici” sau “macinici”. In alte zone ale tarii, acestia se inmoaie sau se fierb in apa, amintind de apa lacului in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Aceasta traditie straveche ne aduce aminte de zeii neolitic ai fertilitatii si nu intamplator mucenicii din aluat au forma cifrei 8, cifra ce reprezinta echilibrul cosmic, divin. Ritualurile pagane s-au impletit insa cu cele crestine. Astazi, dupa ce deliciosii mucenici unsi cu miere si presarati pe deasupra cu nuca macinata sunt sfintiti in biserica, se impart pentru sufletul celor adormiti alaturi de alte bucate.

Ziua celor 40 de Mucenici este si ziua cand cei care nu sunt posesorii unui nume de sfant isi pot serba ziua onomastica. In aceasta zi, se spune, se deschid si portile Raiului…

De altfel, aceasta zi mare trebuie “tinuta” cum se cuvine daca vrei sa ai parte de sanatate tot timpul anului. Prin urmare, nu este bine sa faceti treburi in casa si nici in gospodarie in ziua celor 40 de Mucenici. In caz contrar, se spune ca Sfintii te vor pedepsi prin 40 de zile de boala.

In acelasi timp, vremea din aceasta zi si din zilele care o preced ne arata cum va fi vremea in vara respectiva. Daca va ploua si tuna inainte de ziua de 9 martie, atunci vara va fi si ea una ploioasa. Daca va tuna in schimb chiar in ziua de 9 martie, atunci vara se anunta a fi una bogata, plina de roade. Ploaia in ziua de 9 martie prognozeaza la randul sau ploaie in ziua de Pasti. Pe de alta parte, in cazul in care se intampla sa vina inghetul in noaptea de dinaintea zilei Mucenicilor, atunci toamna se anunta a fi una indelungata.

In schimb, despre zapada si ploaia care cad in ziua celor 40 de Mucenici se spune ca au puteri vindecatoare si ca pot alina durerile de cap si de ochi.

De asemenea, se crede ca ceea ce este semanat in aceasta zi este menit sa rodeasca de 40 de ori mai mult decat daca ar fi semanat in orice alta zi a anului.

In satele romanesti, inca se mai pastreaza traditia “focurilor de mucenici”. Localnicii obisnuiesc sa faca focul din uscaciunile adunate din gradini si de pe campuri, numindu-l Focul Sfintilor. Acest foc ritualic, despre care se crede ca este purificator si magic, se face numai cu foc adus din casa astfel incat caldura din locuinta sa fie extinsa si afara. El are rolul de a alunga spiritele rele din gospodarie si de pe ogoare si de a arde vechiul anotimp, facandu-i loc celui nou, dar si de a-i incalzi pe cei 40 de Mucenici.

Cand focul se stinge, femeile obisnuiesc sa presare cenusa in forma de cerc imprejurul gospodariei pentru a o feri astfel de serpi si de orice rau.

9 Martie este ziua in care se sfarsesc zilele babelor, capricioase si aducand vreme schimbatoare, si incep zilele mosilor, zile mai blande si cu vreme mai calda.

Tot in aceasta zi are loc si “retezatul stupilor”. Stupii sunt scosi afara, in gradina, iar fagurii sunt si ei curatati, urmand ca mierea sa fie recoltata. Aceasta miere speciala este folosita mai apoi in tot feluri de leacuri despre care se crede ca au capacitatea de a vindeca.

O alta traditie romaneasca foarte cunoscuta este cea a celor 40 de pahare de vin, reprezentand sangele varsat de cei 40 de Mucenici in cetatea Sevastei. Conform traditiei, barbatii trebuie sa consume, sa fie stropiti sau sa guste din 40 de paharele de vin sau de tuica pentru a fi sanatosi pe tot parcursul anului si a avea parte de noroc, prosperitate si putere de munca. Daca ziua de 8 martie este considerata ziua Femeii, in popor, ziua de 9 martie este considerata a fi ziua barbatului.

Mucenicii, sfinti in calendarul ortodox, au fost asociat in credinta populara ca avand puterea de a dezgheta pamantul. Ei sunt cei care se aduna intr-un mare sobor si dau drumul caldurii pe pamant, batand cu ciomegele in pamantul inghetat. In Bucovina, satenii au preluat acest ritual al sfintilor strigand “”Intra frig si iesi caldura, / Sa ne fie vreme buna / Pentru plug si aratura”.

Sursa: crestinortodox.ro