NASA au dat cateva sfaturi de ultim moment pentru guvernele, astfel cercetatorii anunta ca Pamantul este amenintat de o mega furtuna solara, care va face ravagii pe Terra.

Potrivit informatiei publicata de presa internationala, oamenii de stiinta trag un semnal de alarma catre toate guvernele lumii sa inceapa pregatirile pentru a preintampina haosul generat de un tsunami solar.

Desi cercetatorii NASA spun ca nu se stie cu exactitate cand se va produce aceasta furtuna solara extrem de puternica, acestia avertizeaza ca acest lucru este iminent. Iar cand se va intampla nenorocirea, retelele de electricitate vor fi in mare pericol. Practic intreaga infrastructura mondiala va fi devastata, de la electricitate la telecomunicatii, internet, transporturi aeriene si orice alt sistem care se bazeaza pe electricitate.

Cea mai puternica furtuna solara din istoria omenirii

Cea mai puternica furtuna solara din istoria omenirii a avut loc in 1859, cand aurorele boreale au fost vazute in intreaga lume. Daca o furtuna de amploarea celei de atunci ar lovi acum Terra, ar costa economia mondiala 2.000 de miliarde de dolari si ar cauza pagube de o amploare deosebita. infricosator este faptul ca oamenii de stiinta spun ca scenariul poate deveni realitate.

Satelitul STEREO-A, care supravegheaza furtunile solare, a observat intr-o maniera foarte exacta desfasurarea fenomenului, permitand cercetatorilor sa afirme ca furtuna din 2012 nu a avut egal in ultimii 150 de ani, iar ultima furtuna solara de o intensitate similara a avut loc in 1859.

Academia Nationala de Stiinte a estimat ca impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, daca ar lovi Terra, ar costa economia mondiala 2.000 de miliarde de dolari si ar cauza pagube de o amploare deosebita.

Daca o furtuna solara puternica ar lovi Pamantul, ne-ar trebui cel putin 10 ani sa ne revenim

Rapoartele NASA releva ca o furtuna solara puternica ar putea avea loc peste urmatorii 100 de ani sau peste urmatoarele 100 de zile. Cercetatorii urmaresc cu foarte mare atentie o posibila producere a acestei furtuni inca din 2006.

Specialistii NASA au relevat intr-un studiu recent ca daca o furtuna solara similara cu cele din 1859 si 1921 ar lovi Pamantul acum, ea ar provoca o pagauba de la 1 trilion la 2 trilioane de dolari si ar dura 10 ani pentru ca infrastructura de inalta tehnologie sa-si revina complet.

Despre furtunile solare

Furtunile solare se nasc la suprafata Soarelui. Aceste explozii sau ejectii de masa coronala (EMC) proiecteaza plasma ionizata in spatiu cu viteze foarte mari.

Vanturile solare incarcate cu puternicele radiatii ce rezulta din aceste ejectii de masa coronala provoaca furtuni geomagnetice care interactioneaza cu campul magnetic terestru.

Exista un risc de 12% ca o furtuna solara puternica sa loveasca Terra in urmatorii ani, potrivit fizicianului Pete Riley, care a publicat un articol pe aceasta tema in revista Space Weather in urma cu ceva timp.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.