Acasă Timp liber Auto In sfarsit suntem PRIMII in EUROPA! Vietile oamenilor vor fi salvate datorita...

In sfarsit suntem PRIMII in EUROPA! Vietile oamenilor vor fi salvate datorita acestei TEHNOLOGII implementate in Romania! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vietile oamenilor vor salvate datorita unui sistem care va fi implementat in Romania, prin intermediul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), tara noastra fiind prima din Europa care preia aceasta tehnologie.

Este vorba despre „e-Call”, un dispozitiv care se va monta pe masini si va suna singur la 112 in cazul unui accident rutier.

Dispozitivele eCall, care pot fi instalate pe masina pentru a fi apelat automat numarul de urgenta 112 in cazul producerii unui accident, costa intre 50 si 150 de euro, putand fi atasate la acestea cartele speciale de la operatori de telefonie mobila, au spus reprezentantii STS si cei ai producatorilor de dispozitive eCall.

Cum functioneaza noul dispozitiv:

Apelul la numarul de urgenta 112 prin dispozitivele eCall va fi preluat de dispecerat, care va transmite datele despre locul in care s-a produs accidentul si numarul de pasageri la serviciile de ambulanta, politie si inspectoratele pentru situatii de urgenta.

Specialistii STS au explicat ca dispozitivul foloseste senzori, accelerometru sau giroscop. Astfel, in cazul in care viteza unei masini scade intr-un interval foarte scurt de timp de la 100 km/h la 10 km/h, dispozitivul „intelege” ca s-a produs un accident si se activeaza.

Dispozitivele stau in marea majoritate a timpului in stand-by, nefiind operationale, activarea lor avand loc doar in momentul producerii unui accident, fiind initiat in cel mai scurt timp apelul automat catre 112.

Acestia au precizat ca device-urile sunt programate de catre producatori sa stea active si pana la 12 ore de la momentul initierii apelului, aparatul folosind curentul electric al masinii.

Aparatele care vor fi instalate in masini pot fi cumparate de la producatori sau distribuitori, iar cartelele pentru aceste dispozitive, de la operatorii de telefonie mobila.

Dispozitivele pot fi simple, respectiv pot avea doar functia de eCall, sau pot fi dotate cu microfon sau cu posibilitatea atasarii unui microfon sau chiar a unor camere video.

Potrivit STS, dispozitivul electronic va fi integrat din anul 2015 pe masinile produse de la acel moment, dar exista dispozitive ce pot fi amplasate si pe autoturismele aflate acum in circulatie.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos