Acasă Stirile zilei SERVICIILE SECRETE RUSESTI, implicate in cazul fostului agent NSA Edward Snowden!

SERVICIILE SECRETE RUSESTI, implicate in cazul fostului agent NSA Edward Snowden!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Serviciile secrete rusesti s-au implicat in cazul fostului agent NSA Edward Snowden, ordonand fostei spioane Anna Chapman sa-l seduca pe acesta cu scopul de a-l tine la Moscova.

Chapman, in varsta de 32 de ani, i-a propus lui Snowden, in varsta de 31 de ani, inclusiv s-o ia in casatorie, a declarat un fost maior KGB, Boris Karpiciov pentru tabloidul britanic The Sunday People. „Daca Snowden ar fi acceptat ar fi avut dreptul la cetatenia rusa”, declara fostul oficial de rang inalt, adaugand ca acest lucru „l-ar fi blocat in Rusia”, deoarece, ca cetatean rus, „ar fi avut nevoie de permisiuea de a parasi” tara. Insa Snowden si-a dat seama de aceste consecinte, apreciaza fostul maior.

Surse de la Moscova i-au spus lui Karpiciov ca planul care o avea in centru pe Chapman a fost conceput de catre seful retelei de spionaj Vladimir Skorik, potrivit publicatiei.

Un fost parlamentar conservator britanic, Rupert Allason, care scrie carti de spionaj sub pseudonimul Nigel West, a apreciat ca „Anna este suficient de sofisticata sa taiasca cu un american”.

„Nu sunt multi capabili de acest lucru in FSB (fostul KGB). Era pregatita sa-si foloseasca dotarea evidenta”, a adaugat acesta.

Chapman a parasit anul trecut un interviu cu un post american de televiziune, la Moscova, dupa ce a refuzat sa raspunda unei intrebari despre propunerea pe care i-a facut-o lui Snowden. Ea a postat in vara un mesaj pe Twitter in care scria „Snowden, vrei sa te casatoresti cu mine?!”.

Dupa ce a fost deportata din Statele Unite intr-un schimb de spioni cu Rusia, in 2010, ea a aparut in fotografii glossy, a prezentat moda si a gazduit un show de televiziune. Insa a declarat ca vrea sa-si protejeze viata privata.

Snowden, care si-a lasat prietena, Lindsay Mills, in Hawaii cand a fugit din tara, a ramas blocat timp de mai multe saptamani pe un aeroport din Moscova inainte sa obtina azil in Rusia. El a fost analist de sistem la CIA si Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) si a dezvaluit aproximativ 1,7 milioane de documente secrete care arata ca Statele Unite culeg date si spioneaza inclusiv lideri din intreaga lume. El a afirmat ca Marea Britanie efectueaza, de asemenea, o monitorizare de amploare a comunicatiilor.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos