Acasă World Seful Statului Major al armatei ruse ameninta Romania cu razboiul!

Seful Statului Major al armatei ruse ameninta Romania cu razboiul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Seful Statului Major al armatei ruse ameninta Romania cu razboiul dupa ce sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. Valeri Gherasimov sustine ca tarile care gazduiesc astfel de sisteme sunt tintele prioritare ale Rusiei.

„Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei”, atrage atentia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicand ca sistemele antibalistice care vor fi montate in Romania si Bulgaria reprezinta o amenintare pentru tara sa.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat ca planurile Statelor Unite de a instala sisteme antiracheta in tari europene continua sa fie o sursa de „preocupare grava” pentru Rusia.

„Programul american de aparare antiracheta ramane o sursa de preocupare grava. Consideram aceste actiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru fortele strategice ruse, perturband echilibrul strategic si securitatea la nivel regional”, a afirmat Lavrov, citat de site-ul agentiei Sputnik.
„Previziunile noastre privind sistemul global american de aparare antiracheta se adeveresc. Putem confirma ca implementarea arhitecturii americane de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii strategice”, a spus, la randul sau, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, notand, in cursul unei conferinte pentru securitate desfasurate la Moscova, ca scutul antiracheta NATO continua sa se extinda, in pofida acordului nuclear de principiu dintre marile puteri si Iran.

„Este evident ca amenintarea rachetelor iraniene, folosita ca pretext de SUA si de alte tari membre NATO, a fost o cacealma. In pofida unor decizii substantiale in negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu isi face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antiracheta ale Statelor Unite si NATO”, a explicat Soigu. „Tarile NATO incearca activ sa ocupe spatiu geopolitic, sporind consistent potentialul militar in Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei”, a insistat Soigu.

Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse, a amintit ca numarul exercitiilor militare efectuate de NATO s-a dublat in ultimul an, apropiindu-se de frontierele Rusiei.
La sfarsitul lunii martie, ambasadorul rus in Danemarca, Mihail Vanin, declara ca Rusia va considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice. Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat atunci ca sistemul antiracheta NATO este pur defensiv si nu are nimic de-a face cu Rusia.
Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui „scut antiracheta” NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.