Sefa CNA Laura Georgescu este urmarita penal de DNA, fiind acuzata ca a intervenit la membrii CNA pentru reacordarea licentei Giga TV, au declarat surse judiciare.

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA) a venit, vineri dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru a i se aduce la cunostinta ca s-a inceput urmarirea penala pe numele ei pentru fapte de abuz in serviciu.

Ea este acuzata ca ar fi intervenit la membrii CNA pentru reacordarea licentei Giga TV.

In acelasi dosar, mai sunt urmariti penal si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc si membrul CNA Narcisa Iorga.

Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru ca, sustin anchetatorii, s-a implicat spre a determina functionari din CNA pentru ca aceasta institutie sa revina asupra deciziei de retragere a licentei postului Giga TV – controlat de primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Iorga este urmarita penal de procurorii anticoruptie pentru ca i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, in ce mod se poate redobandi licenta si la cine sa apeleze pentru asta, nominalizandu-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

„Ulterior datei de 17.09.2013, data la care CNA a decis retragerea licentei audiovizuale pentru un post TV, suspecta Iorga Narcisa – Clementina, membru al CNA, a indrumat persoana care controla societatea comerciala detinatoare a postului de televiziune respectiv, sa apeleze la cunostintele sale din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai CNA urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care postul TV respectiv intentiona sa o formuleze. In acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie sa ii acceseze si capaciteze, pentru ca acestia, la randul lor, sa ii influenteze pe membrii CNA asupra carora puteau sa isi exercite influenta si autoritatea. In acest context, printre oamenii politici nominalizati de Narcisa Iorga, s-a numarat si parlamentarul Viorel Hrebenciuc”, se mai spune in comunicatul DNA.

Potrivit DNA, ca urmare a indicatiilor primite de la Narcisa Iorga, „persoana respectiva i-a solicitat sprijin deputatului Hrebenciuc Viorel, astfel incat acesta sa se implice nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul Consiliului National al Audiovizualului (C.N.A) ca institutia ce reprezinta singurul organ de reglementare in domeniul audiovizualului sa revina asupra deciziei prin care a fost retrasa licenta pentru postul de televiziune respectiv”.

Procurorii anticoruptie sustin ca Viorel Hrebenciuc – deputat si membru al Comitetului Executiv National al PSD -, la cererea lui Gheorghe Stefan, s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul CNA ca institutia sa revina asupra unei decizii prin care a fost retrasa licenta pentru postul Giga TV.

„In realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenta si autoritatea pe care le detine in calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte”, arata DNA.

Procurorii precizeaza ca postului TV in favoarea caruia ar fi intervenit Hrebenciuc i-a fost retrasa licenta la 17 septembrie 2013, dupa ce a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului.

In sedinta CNA din data respectiva i-a fost retrasa licenta postului Giga TV, controlat de Gheorghe Stefan, decizia fiind luata cu sapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu) si patru „impotriva” (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Radu Calin Cristea) din 11 membri prezenti.

Dupa doua saptamani, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu sase voturi in favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda si Rasvan Popescu) si patru impotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat si Radu Calin Cristea), din 10 membri prezenti.

„Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a demersurilor mentionate anterior, in mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 01.10.2013, au votat in favoarea postului TV, desi situatia de fapt nu s-a schimbat, fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie”, arata DNA.

Membrii CNA care si-au schimbat votul in favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu, in timp ce Radu Calin Cristea a votat initial contra retragerii licentei, iar apoi in favoarea acesteia.

DNA mai sustine ca prin actiunea sa de punere in aplicare a influentei, a autoritatii, exercitata de parlamentarul Viorel Hrebenciuc, s-a cauzat o tulburare insemnata si efectiva a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea in continuare a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta.

„Acest lucru i-a afectat implicit si pe ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si al increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica”, adauga DNA, care precizeaza ca deputatului PSD i-au fost aduse la cunostinta, joi, invinuirile.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat joi, la iesirea de la DNA, unde i s-au adus la cunostinta calitatea de suspect si acuzatiile, ca se considera „o victima colaterala”. El a adaugat ca isi va angaja un avocat si va reveni la DNA, pentru a da declaratii.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.