Plamanii sunt proiectati pentru a furniza exact acea cantitate de oxigen de care corpul nostru are nevoie pentru ca toate organele sa functioneze corect. Atunci cand nu respiram corect, organismul si mai ales creierul are de suferit.

Aceasta pentru ca 20% de cantitatea de oxigen pe care o poseda organismul, este consumata de creier pentru a controla functiile de baza cum sunt gandirea si starea de spirit, explica Travis Bradberry si Jean Greaves, doi psihoterapeuti americani, in cartea Inteligenta emotionala 2.0, potrivit adevarul.ro.

Restul de oxigen este utilizat pentru a te mentine alert, concentrat si calm. Daca respiratia este superficiala, creierul nostru este lipsit de oxigenul necesar, iar acest lucru duce la o concentrare slaba, la o memorie deficitara, la schimbari bruste de dispozitie, agitatie si ganduri depresive.

Cei doi psihoterapeuti recomanda ca atunci cand ne aflam intr-o situatie stresanta sau emotionala sa ne concentram pe respiratia adanca si rara, inspirand pe nas pana cand stomacul se dilata si se intareste pentru ca apoi sa expiram pe gura. Putem controla daca respiram corect asezand o mana pe stern si cealalta pe stomac, in timp ce respiram. Daca mana de pe stomac se misca mai mult decat mana de pe stern in timp ce expiri, atunci stii ca iei suficient oxigen si-ti umpli corect plamanii, mai spun acestia.

Respiratia corecta calmeaza nervii, relaxeaza si limpezeste mintea.  In plus, iti poate deplasa gandurile incomode de care e greu sa scapi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.