Coreea de Nord este cunoscuta in intreaga lume pentru secretele in care este invaluita. Se pare ca economia tarii opereaza pe diferite niveluri, inclusiv o piata neagra, iar Guvernul nu emite statistici oficiale despre starea economica, se arata intr-o analiza CNN.

Care este starea generala a economiei Coreei de Nord?

„Economia Coreei de Nord este una dintre cele mai putin deschise din lume si se confrunta cu probleme cronice”, se arata intr-un dosar CIA care strange informatii pentru agentiile guvernamentale americane.

Care sunt principalele surse de venit ale Coreei de Nord?

Oficial, industria Coreei de Nord se bazeaza pe produse militare, constructii de masini, energie electrica, materiale chimice, minerit, metalurgie, textile, industria alimentara si turism. Principalele produse exportate sunt minerale, produse metalurgice, armament, textile, produse de agricultura si pescuit. Tara importa in principal petrol, carbune, masini si echipamente, textile si cereale.

In 2011, valoarea schimbului de marfuri dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud a fost estimata la 1,7 miliarde de dolari.

Care sunt partenerii de schimb ai Coreei de Nord?

67,2% din exporturile Coreei de Nord si 61,6% din importuri au fost realizate in 2011 cu China. Schimburile cu Coreea de Sud au fost de 19,4% exporturi si 20% importuri, iar India a primit 3,6% din exporturi.

Jim Hoare, profesor la Scoala Londoneza de Studii Orientale si Africane, a spus ca pentru o perioada din ultimul deceniu, Coreea de Sud a fost principalul partener de schimb al Phenianului. Acest lucru s-a schimbat cand ultimul presedinte, Lee Myung-bak, a incheiat aceasta politica, iar China a devenit principalul partener de schimb al Phenianului.

„Sunt bunuri din China in toata tara. China furnizeaza ulei, alimente, orice de la autobuze la scaune pentru toaleta”, spune Hoare.

Legatura lui Kim Jong-un cu China este Jang Sang Taek, unchiul sau. Acesta controleaza unele dintre companiile de export ale tarii, care administreaza rezerve de carbuni, de exemplu. Jang Sang Taek isi foloseste relatiile pentru a vinde aceste produse Chinei, iar profitul se intoarce la Kim Jong-un.

Datorita lui Jang Sang Taek, schimbul cu China are o crestere fabuloasa: de la 1 miliard de dolari in urma cu cativa ani, la 5 miliarde de dolari in prezent.

In ce schimburi ilicite este implicata Coreea de Nord?

Coreea de Nord are profit din traficul ilegal de arme, dar Kim Jong-un aduce cu sume intre 20 si 100 de milioane de dolari mai putin decat tatal sau.

Cetateni nord-coreeni, inclusiv oficiali guvernamentali, au fost implicati in trafic de droguri. In ultimii ani, tara a fost relationata cu transporturi de amploare de heroina si metamfetamine.

Drogurile recreationale pentru pietele internationale au devenit o problema locala, multi nord-coreeni fiind dependenti de substante. Coreea de Nord a negat implicarea in traficul de droguri si contrabanda cu arme.

Care este standardul de viata al nord-coreenilor?

In 2011, UNICEF a estimat ca un sfert din populatia Coreei de Nord (6 milioane de oameni) nu are suficienta hrana. Aproape un milion dintre acesti oameni sunt copii sub cinci ani.

Coreea de Nord continua sa se confrunte cu lipsa regulata de alimente, unul din trei copii fiind subnutrit sau prea scund pentru varsta lui.

Jim Hoare spune ca standardul de viata din Phenian difera de cel din alte zone ale tarii:

„Phenianul este elita. Multi oameni au bani, restaurantele sunt frecventate de coreeni si oficiali. In afara elitelor, majoritatea oamenilor traiesc de pe o zi pe alta. Dieta nord-coreenilor este mult mai redusa fata de cea a sud-coreenilor. Majoritatea oamenilor se hranescu cu cereale, legume, iar carnea si pestele sunt extrem de rare in alimentatie”.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.