Regiunea „cortex prefrontal”, este o portiune a creierului, implicata in luarea deciziilor extrem de rapide legate de alegerea unui eventual partener.
Cand vedem pentru prima data o persoana, in anumite zone ale cortexului prefrontal are loc, cu o viteza uimitoare, intr-un interval de ordinul milisecundelor, un proces prin care sunt evaluate calitatile fizice si se decide daca persoana respectiva este sau nu cea potrivita.
Un studiu realizat in Irlanda, la Trinity College – Dublin, a analizat aceste procese, fiind primul studiul care utilizeaza date colectate in cursul unor intalniri reale intre barbati si femei care se vedeau pentru prima oara.
Cercetatorii au recrutat 78 de femei si 73 de barbati, cu totii heterosexuali si care nu erau implicati in relatii amoroase, si i-au invitat sa participe la o sesiune de speed dating, in cadrul careia fiecare participant facea cunostinta, pe rand, cu multi participanti de sex opus si vorbea cu fiecare timp de 5 minute. Dupa incheierea fiecarei convorbiri, fiecare participant nota, pe un formular, cu care dintre cei cunoscuti in acea seara ar fi dorit sa se mai intalneasca si alta data.
Dar, inainte de sesiunea de speed dating,cercetatorii au scanat creierele a 39 de subiecti si au inregistrat (cu ajutorul rezonantei magnetice functionale) activitatea creierelor voluntarilor atunci cand acestia vedeau fotografii ale unor persoane pe care urmau sa le intalneasca la evenimentul de speed dating (si pe care nu le cunosteau inca).
In cursul scanarii, voluntarii au avut la dispozitie cateva secunde pentru a indica, pe o scara de la 1 la 4, cat de mult ar dori sa se intalneasca cu respectiva persoana; au dat, de asemenea, note care aratau cat de atragatoare li se pare fizic fiecare persoana si cat de agreabila o considera.
Dupa cateva zile, la evenimentul de speed dating, voluntarii au facut cunostinta, fata in fata, cu persoanele pe care le vazusera in fotografii.
S-a constatat ca, in majoritatea cazurilor, alegerile facute de subiecti pe baza fotografiilor se potriveau cu cele facute dupa ce cunoscusera realmente persoanele respective. In 63% dintre cazuri, dorinta de a se intalni cu o persoana vazuta in fotografii s-a potrivit cu decizia „reala” – cea luata dupa 5 minute de discutie cu acea persoana.
Analiza activitatii cerebrala corelata cu aceste decizii a oferit informatii surprinzatoare. Cercetatorii au observat ca exista o legatura intre deciziile participantilor la experiment si o anumita regiune din cortexul prefrontal medial, numita cortexul paracingulat. Aceasta regiune a prezentat o activitate mai intensa atunci cand voluntarii au vazut fotografii ale unor persoane pe care, ulterior, la sesiunea de speed dating, le-au trecut pe lista celor pe care ar fi vrut sa le revada. Cercetatorii cred ca aceasta regiune cerebrala este implicata in compararea optiunilor prezentate cu alte optiuni sau cu un fel de „standard” mental.
In schimb, o alta regiune, cortexul prefrontal ventromedial, situat in apropierea fruntii, se activeaza atunci cand paticipantii priveau chipurile care li se pareau atragatoare. Interesant a fost faptul ca maximum de activitate in aceasta zona s-a inregistrat atunci cand voluntarii se uitau la fotografii ale unor fete pe care majoritatea subiectilor le gaseau atragatoare. Cand un voluntar vedea o figura care i se parea atragatoare, dar care nu primise note prea mari de la ceilalti voluntari, se activa o alta regiune: cortexul prefrontal rostromedial, situat mai jos decat cel ventromedial.
Lucrurile se leaga, deoarece se stie ca zona cortexului frontal rostromedial are un rol important in deciziile de ordin social. Printre altele, aici se evalueaza cat de asemanatoare este o persoana cu subiectul. Avand in vedere faptul ca oamenii tind sa considere mai atragatori ca potentiali parteneri pe cei care le seamana, este ca si cum cortexul prefrontal rostromedial ar spune:
”Iata, aceasta persoana e potrivita pentru tine!”
Specialistii cred ca exista doua paliere de interpretare a rezultatelor. Pe primul palier, concluzia ar fi ca suntem destul de superficiali cand vine vorba despre alegerea partenerilor: in primele cateva milisecunde, creierul evaluaza cat de atragatoare fizic este persoana nou-cunoscuta. Dar, in urmatoarele milisecunde, cortexul frontal rostromedial duce lucrurile la un nivel mai profund si se intreaba:
„Da, dar este oare compatibila cu mine?”
E vorba despre doua procese separate, dar care au amandoua loc in creier, de fiecare data cand facem evaluarile initiale despre o persoana pe care tocmai am cunoscut-o.