Acasă Politic Secretar de stat despre PNRR: ”Inchipuiti-va ce esec ar fi fost pentru...

Secretar de stat despre PNRR: ”Inchipuiti-va ce esec ar fi fost pentru Romania daca negocierile ar fi fost purtate la Bruxelles de Viorica Dancila ori Liviu Dragnea”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele PNL Braila, Catalin Boboc, sustine ca PSD „ar fi ingropat PNRR” daca ar fi fost acum la guvernare. „Inchipuiti-va ce esec ar fi fost pentru Romania daca negocierile privind Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ar fi fost purtate la Bruxelles nu de Presedintele Klaus Iohannis, ci de Viorica Dancila ori Liviu Dragnea”, afirma Boboc. Boboc este si secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii.

„Acuzatiile marca PSD cum ca banii vor fi ‘folositi de Citu’ in scop personal arata modul misel de gandire, cum ar fi facut pesedistii daca ar fi fost in locul prim-ministrului Florin Citu, al PNL-ului!

Inchipuiti-va ce esec ar fi fost pentru Romania daca negocierile privind Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ar fi fost purtate la Bruxelles nu de Presedintele Klaus Iohannis, ci de Viorica Dancila ori Liviu Dragnea, care, pe de-o parte, erau cunoscuti in franare si necompetenta in folosirea fondurilor europene (au ratat construirea a trei spitale regionale cu fonduri UE pana in 2020, nu au obtinut fonduri europene pentru autostrazi), iar, pe de alta parte, erau chiar desconsiderati de liderii statelor UE ingrijorate de ofensiva PSD anti-justitie si pro-infractori.

La nivel de Braila, va consemnez fisele de proiecte ‘elocvente’ transmise de cei in functii administrative pusi de PSD: Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – zona de agrement Blasova; PUZ – Statiunea Caineni Bai; PUZ – zona de agrement Lacul Zaton; Plan Urbanistic Zonal in comuna Stancuta – dezvoltarea sectorului Turistic si Pescaresc in comuna Stancuta; Strategia de formare profesionala pentru dezvoltarea competentelor si abilitatilor personalului UAT a judetului Braila si al unor institutii publice din judetul Braila; Cresterea calitatii si eficientei serviciilor publice furnizate online catre cetateni, prin utilizarea de sisteme informatice integrate; Dezvoltarea turismului, cresterea circulatiei turistice si dezvoltarea sustenabila a industriei turistice si a resurselor turistice ale judetului Braila; Reabilitare si intretinere Casa memoriala D. P. Perpessicius (n.b. Casa memoriala a cunoscutului scriitor Fanus Neagu a fost reabilitata din bugetul Consiliului Judetean).

Toate aceste proiecte propuse de PSD pot fi realizate cu alte fonduri, nu cu cele din PNRR! Dupa rusinoasa respingere primita, PSD Braila lanseaza acuze infantile, in stilul sau de a-si urla neputinta.

La nivel de tara, prin opozitia feroce la PNRR, PSD arata ca a intuit miza politica a dezvoltarii economice pe baze liberale, care este un pericol pentru socialistii nereformati. Oferta lor politica bazata pe principiul invechit ‘taxeaza si redistribuie’ pierde lamentabil in fata planului privind dezvoltarea Romaniei, care va conduce la marginalizarea PSD. O vedem deja in orasele si judetele conduse de administratii locale liberale (Oradea, de exemplu), care au aplicat pana acum acest model liberal de dezvoltare bazat pe investitii masive, fonduri europene, digitalizare si in care PSD a devenit insignifiant politic.

Prin politicile sale falite si invechite, axate doar pe consum imediat si nesocotirea investitiilor in infrastructura, PSD ar fi ingropat PNRR si, odata cu acest program, o sansa istorica de dezvoltare a Romaniei.

Cele 29,2 miliarde euro care vor intra pana in 2026 in economia romaneasca (precum si cele 49,5 miliarde euro – fonduri europene clasice in exercitiul financiar 2021-2027), au fost obtinute de Presedintele Klaus Iohannis vara trecuta la negocierile purtate intre liderii UE”, a scris Boboc pe Facebook.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, ca modul in care a fost elaborat Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) de catre companii private aflate in conflicte de interese, pentru care consultantii au fost platiti cu sume intre 1.200 si 1.450 euro pe zi, are „o latura penala” iar organele de ancheta trebuie sa se autosesizeze.

„Problema nu este ca aceste companii au fost platite in calitate de consultanti. Nu, nu sunt consultanti. Aceste companii sunt in conflict de interese. Este o infractiune ceea ce se intampla in acest moment in ministerul domnului Ghinea si presupun cu buna stiinta a domnului Ghinea. Nu a existat niciodata ca documentele oficiale sa fie scrise de companii private. A mai fost o singura abatere, cea a domnului ministru Costache, la Ministerul Sanatatii, cand o ordonanta de urgenta a fost primita pe mail de la o companie privata cu interese in domeniul medical. Eu speram ca pana acum DNA sa rezolve problema. Se scriu documente ale statului in birouri private. Vom comunica aceste aspecte comisarilor europeni, dar este o latura penala”, a spus Ciolacu la B1TV.

Potrivit liderului social-democrat, consultantii au fost platiti cu sume cuprinse intre 1.200 si 1.450 euro pe zi, chiar daca multe documente au fost luate din altele mai vechi cu copy-paste, lucru evident pentru ca au lasat anul 2006 ca termen de finalizare a unor activitati.

„Eu ma gandesc ca mai bine sa ma las de politica si sa ma apuc de consultanta. Sunt 32,4 milioane euro pentru salariile si stimulente financiare pentru recalcularea pensiilor, catre consultanti, ca ministerul nu are timp. 27 milioane euro sunt pentru elaborarea de ghiduri metodologice pe sanatate. Desi exista toate aceste studii facute de Banca Mondiala. 41 milioane euro sunt pentru consultanta in vederea ajustarii cadrului legislativ pentru programele de formare in domeniul sanatatii. 30 de milioane euro pentru servicii de consultanta pentru reorganizarea companiilor de stat. Nu mai bine capitalizezi companiile de stat cu acesti bani? A fost luat cu copy-paste, pentru ca au lasat anul 2006 ca termen pentru efectuarea unor activitati. Este o bataie de joc, este facut pe genunchi, au dus niste document la Bruxelles pe care nu le-au aratat nici romanilor, nici in Parlament. Acum aflam, cand putem, ceea ce face Guvernul Romaniei”, sustine Marcel Ciolacu.

Presedintele PSD afirmat ca PNRR este de fapt folosit in acest moment de apropiatii ministrului Fondurilor Europene „ca sa se imbogateasca”.

„Este scris de oamenii lor, ca sa se imbogateasca. Facem un imprumut de 15 miliarde de euro, indatoram pe toti romanii, in loc sa cautam sa atragem granturile din exercitiile financiare 2014-2020, venim cu niste imprumuturi imense, venim cu niste reforme, pentru ca trebuie niste masuri ca sa nu intram in colaps. Si (n.red.: din acest motiv) au taiat de la salarii, au inghetat toate salariile si pensiile, nivelul de trai scade. Pentru ce? Astazi am aflat adevarul. Pentru niste companii abonate direct cu Guvernul Romaniei si cu statul roman. Si ce am mai descoperit azi, si nu avem toate anexele, pentru ca nu pot fi descarcate. Exista anexe la PNRR care nu pot fi inca descarcate de pe site-ul ministerului”, a mentionat Ciolacu.

Acesta sustine ca este „un conflict grosolan de interese” intre ministrul Fondurilor Europene si companii private care doresc sa beneficieze de bani din PNRR, iar UAT-urile nu au la dispozitie niciun mecanism transparent pentru a accesa acesti bani.

„Sunt subcontractori sau consultanti care au probabil clienti companii private care vor lua bani din PNRR. Ei scriu proiectele, iar statul roman a devenit un intermediar intre bani si companii. Au conceput documentele de asa natura, ca ei sa fie beneficiarii directi, pentru ca nu se mai face niciun fel de selectie. Pai credeti ca va accepta vreodata asa ceva Comisia Europeana? Aceste proiecte din PNRR nu vor fi supuse Legii achizitiilor publice. Nu exista niciun mecanism transparent prin care UAT-urile sa poata accesa acesti bani din PNRR. Se fac niste liste si vor sa faca niste contracte intre ministrul Fondurilor Europene si un UAT. Nu este niciun studiu pe zonele de dezvoltare: avem o migratie a romanilor in Europa, ne vrem romanii inapoi sa faca aici plusvaloare ca sa fie sustenabil fondul de pensii”, a mai spus presedintele PSD.

Sursa: Aktual24.ro