Incepand cu data de 20 mai 2016 toti fumatorii din Romania trebuie sa stie ca a intrat in vigoare Directiva europeana 2014/40/ UE ce reglementeaza fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe.

Astfel pachetele de tigari vor fi unitare, iar etichetarea oricarui ambalaj exterior nu trebuie sa includa nicio caracteristica si niciun element de promovare sau incurajare a consumului unui produs din tutun prin crearea unei impresii eronate cu privire la efectele asupra sanatatii, riscurile sau emisiile acestuia. Directiva interzice toate mesajele promotionale si inselatoare cu privire la produsele din tutun, introduce un sistem european de urmarire pentru a combate vanzarea ilegala a produselor din tutun, le permite statelor membre sa interzica vanzarea pe internet a tutunului si produselor din tutun, stabileste cerinte de calitate si de siguranta pentru tigarile electronice de consum si obliga producatorii sa notifice produsele noi din tutun inainte de a le introduce pe piata UE.

Statele membre trebuie sa asigure intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive pana la 20 mai 2016. Vor mai putea fi introduse pe piata produse din tutun care au fost fabricate si etichetate inainte de 20 mai 2016, precum si tigarete electronice sau flacoane de reumplere fabricate inainte de 20 noiembrie 2016 si produse din plante pentru fumat fabricate inainte de 20 mai 2016. In ceea ce priveste produsele din tutun cu o aroma caracteristica al caror volum al vanzarilor la nivelul intregii Uniuni reprezinta 3 % sau mai mult intr-o anumita categorie de produse, noile reglementari se aplica de la 20 mai 2020, in timp ce o serie de alte reglementari specifice se vor aplica din 20 mai 20124.

Toate pachetele unitare de produse din tutun sunt marcate cu un identificator unic, care permite intre altele sa se stabileasca data si locul de fabricare, fabrica si utilajul utilizat la fabricarea produselor din tutun; ora fabricarii, piata de destinatie pentru vanzarea cu amanuntul, ruta de transport preconizata, identitatea tuturor cumparatorilor, de la fabricare pana la primul punct de vanzare cu amanuntul.

Pe langa identificatorul unic, toate pachetele unitare de produse din tutun care sunt introduse pe piata trebuie sa poarte un element de securitate inviolabil, compus din elemente vizibile si invizibile. Elementul de securitate se tipareste sau se fixeaza astfel incat sa nu poata fi indepartat, sa nu poata fi sters si sa nu fie in niciun fel ascuns sau intrerupt, inclusiv prin intermediul timbrelor fiscale si al marcajelor de pret sau al altor elemente impuse prin legislatie.

Directiva UE interzice tigarile si tutunul destinat rularii in tigarete care contin arome caracteristice, obliga intreprinderile din industria tutunului sa trimita statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite in produsele din tutun, stabileste obligativitatea prezentei avertismentelor de sanatate care trebuie sa acopere 65 % din fata si spatele pachetelor de tigari si de tutun destinat rularii in tigarete, stabileste dimensiuni minime pentru avertismente si elimina pachetele mici pentru anumite produse din tutun.

Toate aceste reglementari au ca scop asigurarea unui nivel inalt de protectie a sanatatii, in special pentru tineri, precum si indeplinirea obligatiilor UE ce decurg din Conventia-cadru pentru controlul tutunului a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

In Franta si Marea Britanie au aparut deja vineri la vanzare in tutungerii pachetele de tigari unitare, fara logo sau culori distinctive, spre marea nemultumire a vanzatorilor si producatorilor din industria tutunului, care si-au inmultit actiunile pentru salvarea ambalajelor distincte.

„Pachetul neutru este urat si produce teama. Scopul este sa eliminam aspectul atractiv al multor pachete de tigari”, a spus joi ministrul francez al sanatatii, Marisol Touraine, citat de AFP.

„Pachetele neutre vor duce la scaderea ratei fumatului si la salvarea de vieti”, a afirmat si secretarul de stat britanic pentru sanatate publica, Jane Ellison.

 

sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.