Acasă Timp liber Auto Se schimba CODUL RUTIER! Vezi care sunt modificarile

Se schimba CODUL RUTIER! Vezi care sunt modificarile

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se schimba codul rutier, astfel daca pana acum reinnoirea permisului inainte de data expirarii se facea doar in urma unui drum la Politie, o noua lege vine sa schimbe acest lucru. Reinnoirea se va face doar in urma unui control medical.

“Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la la art.22” scrie in art 9 al legii 203, publicata ieri in Monitorul Oficial.

Iata ce scrie la articolul 22:

Art. 22. – (1) Conducatorii de autovehicule sau tramvaie trebuie sa aiba cunostintele si indemanarea necesare conducerii si sa fie apti din punct de vedere medical si psihologic.

(2) Conducatorii prevazuti la alin. (1) vor fi verificati periodic din punct de vedere medical si psihologic. Politia poate propune examinarea medicala sau psihologica, precum si verificarea cunoasterii regulilor de circulatie a conducatorilor de autovehicule sau tramvaie ori de cate ori constata ca acestia, prin modul de conducere sau comportamentul lor in trafic, pun in pericol siguranta circulatiei.

(3) Verificarea medicala si psihologica prevazuta la alin. (1) si (2) se efectueaza In conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.

Pentru conducerea mopedelor va fi obligatoriu un permis de categoria AM. Acesta poate fi obtinut doar de tinerii care au implinit 16 ani. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obtinerea lui depinde de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor, dar si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.

Pentru biciclisti: daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

Potrivit noilor reglementari, categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere dupa aceasta data in felul urmator:

a) categoria A cu categoria A;

b) categoria B cu categoria B;

c) categoria BE cu categoria BE;

d) categoria C cu categoria C;

e) categoria CE cu categoria CE;

f) categoria D cu categoria D;

g) categoria DE cu categoria DE;

h) categoria Tb cu categoria Tb;

i) categoria Tv cu categoria Tv;

j) categoria Tr cu categoria Tr;

k) subcategoria Al cu categoria Al;

l) subcategoria B1 cu categoria B1;

m) subcategoria C1 cu categoria C1;

n) subcategoria C1E cu categoria C1E;

o) subcategoria Dl cu categoria Dl;

p) subcategoria D1E cu categoria D1E.