La aproape 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, David Martin, un britanic in varsta de 74 de ani, a gasit in locuinta sa un document codat, din vremea razboiului, purtat de un porumbel voiajor care n-a mai ajuns la destinatie. Capsula cu mesajul a fost gasita atasata de scheletul pasarii. „Comoara” statea ascunsa in hornul casei.

David Martin nu mai folosise semineul de ani buni, asa ca s-a gandit sa-l renoveze. Cand a ajuns la semineu a ramas insa mut de uimire.

 

„Am inceput sa tragem afara resturile care erau dupa semineu, pentru ca era plin cu nuiele folosite de pasari sa-si faca cuib. Pe masura ce am tras, afara au iesit cuiburi de pasari impreuna cu scheletul uneia dintre ele, iar la un picior avea un inel de aluminiu, ceea ce inseamna ca era cu siguranta un porumbel voiajor. Apoi am gasit o capsula rosie si m-am intrebat daca este un mesaj secret. Dupa ce am luat capsula, am gasit in ea un bilet cu un mesaj codat. Ar fi extraordinar daca am descoperi un detaliu din acea vreme, extrem de importanta pentru istoria Marii Britanii”, povesteste britanicul, potrivit Daily Mail.

 

Mesajul a fost scris de un sergent in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar documentul trebuia sa ajunga cel mai probabil la un cartier general care se afla in apropierea casei.

Britanicul a informat autoritatile despre descoperirea facuta si acum un grup de specialisti incearca sa afle ce a scris un sergent din Al Doilea Razboi Mondial pe acea bucatica de hartie. Expertii spun ca, odata decodat, mesajul ar putea oferi informatii pretioase despre operatiunile din razboi.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial au fost folositi 250.000 de porumbei voiajori. Pasarile duceau mesaje de pe front, din spatele liniilor inamice sau zburau cu bombardierele, pentru a da de veste in caz ca avioanele se prabuseau.

sursa: jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.