Un eveniment astronomic care se intampla o data la un milion de ani va avea loc duminica. Evenimentul este asteptat cu nerabdare de robotii NASA care vor surprinde imagini in direct.

O cometa rara va trece foarte aproape de planeta Marte, la doar 140.000 km, ceea ce reprezinta o treime din distanta care desparte Pamantul de Luna.

Cometa cunoscuta sub numele de Siding Spring are un nucleu cu diametrul de aproximativ 1,6 km si este la fel de solida ca un munte din pudra de talc. Ea se deplaseaza cu o viteza de circa 202 km pe ora si exista riscuri minime de coliziune cu Planeta Rosie, informeaza Business Insider, citat de ziare.com.

Siding Spring se va apropia cel mai mult de Marte la ora 2:27 (21:27, ora Romaniei), pe 19 octombrie, a anuntat NASA.

NASA a mutat satelitii plasati pe orbita planetei Marte din calea cometei, pentru a nu fi afectati de rocile si particulele din coada cometei. Cu toate ca Odyssey si MAVEN au fost repozitionati, oamenii de stiinta spera ca cei doi sateliti vor putea capta date impotante despre „vizitator”, pe care ulterior sa le poata studia, pentru a afla mai multe informatii despre acest tip de cometa.

Cei doi roboti NASA – Curiozitati si Opportunity – aflati pe Marte isi vor indrepta spre cer camerele de luat vederi si vor transmite, in urmatoarele zile, saptamani si luni, imagini cu trecerea cometei.

Sursa: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.