Intregul sistem de securitate al Europei este amenintat de armele nucleare ale Rusiei, asta daca luam in calcul declaratia premierului rus Dmitri Medvedev, care a reprosat Occidentului ca pare sa uite ca tara sa are propriile interese.

„In esenta, intregul sistem al securitatii europene este amenintat, in prezent, dar si valorile de baza, globalizarea viitoare si, in esenta, intregul concept al dezvoltarii pasnice”, a spus Medvedev.

Statele occidentale se pare ca au uitat ca Rusia, ca stat suveran, are dreptul sa-si stabileasca si sa-si urmeze interesele nationale, a reprosat seful Guvernului rus.

„Am sentimentul ca Occidentul a uitat faptul ca Rusia are propriile interese nationale”, a spus el.

Toate incercarile anterioare de a exercita presiune asupra Rusiei au fost zadarnice, iar Moscova nu va tolera „santajul politic”, a avertizat Medvedev. „Istoria arata in mod clar ca toate incercarile de a exercita presiuni asupra Rusiei prin asemenea masuri au fost zadarnice”, a declarat premierul rus.

„Nu vom tolera santajul politic”, a avertizat seful Executivului rus, subliniind ca „suntem cea mai mare tara din lume, o putere nucleara care este casa a 150 de milioane de oameni, un teritoriu cu rezerve vaste si o piata uriasa pentru bunuri, servicii si investitii”.

Medvedev le-a reprosat totodata partenerilor sai occidentali faptul ca, in pofida statutului tarii sale, acestia „pretind ca Rusia nu exista deloc pe harta globala”.

El i-a acuzat de subminarea stabilitatii sistemelor financiar si comercial.

„Un lucru este sigur. Stabilitatea sistemelor globale financiar si comercial este demolata in prezent. Insa, fara indoiala, acest proces poate inca sa fie oprit”, a adaugat Medvedev.

Washingtonul si Bruxelles-ul au impus saptamana trecuta noi sanctiuni Rusiei, pe care o acuza de implicare in criza din Ucraina. Rusia a raspuns in august cu un embargo asupra exporturilor de produse alimentare provenind din Uniunea Europeana (UE) ca raspuns la aceste valuri succesive de sanctiuni. Reprezentantul special al presedintelui francez pentru Rusia Jean-Pierre Chevènement a pledat joi pentru anularea, in anumite conditii, a sanctiunilor europene impuse Moscovei.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.