Liderii Europei nu au gasit raspunsul la provocarile crizei nici dupa patru ani. Somajul a atins cote alarmante iar cea mai lovita categorie de varsta este cea a tinerilor. Organizatia Mondiala a Muncii cere liderilor europeni sa faca o prioritate din sustinerea pietei muncii, dupa ce s-a constatat ca austeritatea nu va fi un raspuns suficient la criza din zona euro.

Somajul este cel mai ridicat in randul tinerilor, 22% in zona euro. In Spania si Grecia, somajul in randul tinerilor se afla la nivelul de 50%, in timp ce in Slovacia, Portugalia si Italia se situeaza la 30%.

Potrivit organizatiei, devine tot mai clar ca doar austeritatea nu va fi un raspuns suficient la criza din zona euro, iar aceasta politica, cu impact negativ asupra pietei muncii, nu reuseste sa stimuleze investitiile sau stabilitatea financiara.

Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scadere predictibila a consumului, dar nu au antrenat si o majorare a exporturilor, care sa stimuleze cresterea, astfel ca economiile zonei euro, cu putine exceptii, au inregistrat recesiune, noteaza Organizatia Mondiala a Muncii.

In plus, 13 din cele 17 state euro au implementat reforme pentru flexibilizarea pietei muncii, care fac mai usoara concedierea unui angajat, fara niciun efect vizibil in privinta infiintarii de locuri de munca.

 

A crescut doar numarul concedierilor.

„Abordarea austeritatii a marginalizat reforma foarte necesara a sistemului financiar, epicentrul crizei. Progresele in aceasta directie au fost foarte lente”, se arata in raport.

Bancile nu si-au reluat rolul de a asigura imprumuturi pentru economia reala, iar investitiile private ca procentaj din PIB au scazut anul trecut, creand noi probleme pentru zona euro, dependenta de succesul micilor afaceri.

Raportul cere reluarea investitiilor si reforma sistemului financiar. O majorare a investitiilor echivalenta cu 1% din PIB ar crea 1,4 milioane de noi locuri de munca, afirma organizatia.

Daca bancile ar relua creditarea micilor afaceri la nivelul de dinaintea crizei, ceea ce ar insemna o majorare mai mica de doua puncte procentuale a raportului dintre investitii si PIB, ar fi recuperate doua treimi din locurile de munca pierdute incepand din 2008.

Europa ar putea pierde inca 4,5 milioane de locuri de munca in contextul crizei, dupa disparitia a 3,5 milioane de slujbe incepand din 2008, a avertizat, miercuri, , potrivit CNBC. Somajul din zona euro se situeaza in prezent la nivelul de 11%, reprezentand 17,4 milioane de persoane.

In cazul in care actuala politica nu se schimba rapid, este posibil ca somajul sa urce rapid in zona euro „alimentand tulburari sociale si erodand increderea cetatenilor in guvernele nationale, sistemul financiar si institutiile europene”, se mai arata intr-un raport al organizatiei.

 

2 COMENTARII

  1. ionescuion37 Posted on O minima dodavaPD-L ar trebui sa sesizeze parchetul impotriva lui Hrebenciuc si a lui Dorneanu, pentru presupusa fraudare la votarea multor legi si sa solicite, totodata, ferm, anularea tuturor acelor legi, indiferent cat de multe sunt, cat de importante, cat de devastator ar fi tulburata, ar fi data inapoi, tara.Societatea civila, indiferent de orientarea (simpatiile) sale in lumea politicienilor, ar trebui sa ceara si ea sa se anuleze toate legile votate fraudulos, precum si pedepsirea aspra a tuturor parlamentarilor infractori.Presa ar trebui sa faca acelas lucru (sa protesteze energic, chiar violent), sa inceapa cu publicarea denumirii tuturor legilor votate fraudulos.Tot astfel ar trebui sa faca toate sindicatele, toti magistratii,toti intelectualii de vaza ai tarii.Parlamentarii ar trebui sa isi puna cenusa in cap , sa isi ceara iertare in fata poporului, sa stea lipiti de scaunele ultra-confortabile ale forului suprem al tarii, sa nu se desprinda de pe ele pana nu revoteaza toate acele legi, aprobate fraudulos.Ar fi o minima dodava ca tara incepe sa se purifice.Daca toti, inclusiv presedintele tarii, se vor face ca ploua , inseamna ca intreaga tara este imbolnavita iremediabil, ca meritam pe deplin sa fim dispretuiti de catre lumea civilizata (asa cum suntem in prezent), vom ramane tiganii Europei .Toti romanii autentici , adeptii legii generate de ante-mergatorii lor, care ne reprezinta plenar, acea lasa, dom le, ca merge si asa , vor considera aceasta propunere absurda, o frana in calea dezvoltarii tarisoarei noastre dragi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.