Acasă Utile Jobs Se alege praful de viitorul Europei: 3,5 milioane de joburi disparute in...

Se alege praful de viitorul Europei: 3,5 milioane de joburi disparute in ultimii 4 ani! Vezi tarile cu cel mai mare somaj in randul tinerilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Liderii Europei nu au gasit raspunsul la provocarile crizei nici dupa patru ani. Somajul a atins cote alarmante iar cea mai lovita categorie de varsta este cea a tinerilor. Organizatia Mondiala a Muncii cere liderilor europeni sa faca o prioritate din sustinerea pietei muncii, dupa ce s-a constatat ca austeritatea nu va fi un raspuns suficient la criza din zona euro.

Somajul este cel mai ridicat in randul tinerilor, 22% in zona euro. In Spania si Grecia, somajul in randul tinerilor se afla la nivelul de 50%, in timp ce in Slovacia, Portugalia si Italia se situeaza la 30%.

Potrivit organizatiei, devine tot mai clar ca doar austeritatea nu va fi un raspuns suficient la criza din zona euro, iar aceasta politica, cu impact negativ asupra pietei muncii, nu reuseste sa stimuleze investitiile sau stabilitatea financiara.

Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scadere predictibila a consumului, dar nu au antrenat si o majorare a exporturilor, care sa stimuleze cresterea, astfel ca economiile zonei euro, cu putine exceptii, au inregistrat recesiune, noteaza Organizatia Mondiala a Muncii.

In plus, 13 din cele 17 state euro au implementat reforme pentru flexibilizarea pietei muncii, care fac mai usoara concedierea unui angajat, fara niciun efect vizibil in privinta infiintarii de locuri de munca.

 

A crescut doar numarul concedierilor.

„Abordarea austeritatii a marginalizat reforma foarte necesara a sistemului financiar, epicentrul crizei. Progresele in aceasta directie au fost foarte lente”, se arata in raport.

Bancile nu si-au reluat rolul de a asigura imprumuturi pentru economia reala, iar investitiile private ca procentaj din PIB au scazut anul trecut, creand noi probleme pentru zona euro, dependenta de succesul micilor afaceri.

Raportul cere reluarea investitiilor si reforma sistemului financiar. O majorare a investitiilor echivalenta cu 1% din PIB ar crea 1,4 milioane de noi locuri de munca, afirma organizatia.

Daca bancile ar relua creditarea micilor afaceri la nivelul de dinaintea crizei, ceea ce ar insemna o majorare mai mica de doua puncte procentuale a raportului dintre investitii si PIB, ar fi recuperate doua treimi din locurile de munca pierdute incepand din 2008.

Europa ar putea pierde inca 4,5 milioane de locuri de munca in contextul crizei, dupa disparitia a 3,5 milioane de slujbe incepand din 2008, a avertizat, miercuri, , potrivit CNBC. Somajul din zona euro se situeaza in prezent la nivelul de 11%, reprezentand 17,4 milioane de persoane.

In cazul in care actuala politica nu se schimba rapid, este posibil ca somajul sa urce rapid in zona euro „alimentand tulburari sociale si erodand increderea cetatenilor in guvernele nationale, sistemul financiar si institutiile europene”, se mai arata intr-un raport al organizatiei.