Acasă Stirile zilei Scrisoarea oficialilor europeni catre Romania da frisoane guvernului PSD! Au termen pana...

Scrisoarea oficialilor europeni catre Romania da frisoane guvernului PSD! Au termen pana in aprilie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis si Comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finante, Viorel stefan, o scrisoare in care afirma ca, pana la momentul lansarii Prognozei de Primavara (aprilie 2017), guvernul ar trebui sa anunte ”credibil” care sunt masurile menite sa readuca deficitul bugetar in tintele Pactului de Stabilitate.

Estimarile Comisiei difera semnificativ de cele ale guvernului in ceea ce priveste principalele coordonate ale bugetului de stat pe 2017 si previziunile pentru 2018: pentru 2017, guvernul Grindeanu anunta, de exemplu, un deficit de 2,96% din PIB, in vreme ce Comisia estimeaza ca acesta va atinge 3,6% din PIB.

De precizat: estimarile continute de Prognoza de Iarna 2017 sunt facute in baza cifrelor anului 2016 si, atentie, aplicand principiul ”no policy changing”, adica nimic nu se schimba.

Actualele formatiuni de guvernamant au modificat deja cadrul fiscal- anumite masuri fiind luate in considerare de Comisie, si au in programul de guvernare masuri care vor modifica acest cadru in continuare.

Comisarul Pierre Moscovici a anuntat public, in cadrul unei conferinte de presa organizate cu prilejul lansarii raportului ”Semestrului european” – pachetul de iarna privind progresele realizate de statele membre in domeniile social si economic, ca a transmis aceasta scrisoare guvernului de la Bucuresti, fara a oferi detalii suplimentare.

Scrisoarea oficialilor europeni, obtinuta de cursdeguvernare.ro, in cele ce urmeaza.

„Stimate domnule ministru,

Comisia Europeana a dat publicitatii, recent, Prognoza de Iarna care contine si proiectiile bugetare ale Romaniei. Comisia a remarcat cresterea abrupta fata de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% in 2016. Documentul estimeaza un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 si unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018.

Pe aceste considerente, exista un risc clar, in baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 si 2018, de neindeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului si Reglementarilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimam ca Romania va inregistra deviatii semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) in 2016, Comisia considerand ca balanta structurala va suferi noi deteriorari in 2017 si 2018.

Aceste modificari fiscale adverse sunt generate in principal de relaxarea indusa de reducerea unor taxe, combinat cu cresteri de pensii si salarii.

Comisia va reexamina modul in care Romania isi respecta obligatiile prevazute de Pactul de Stabilitate si de Crestere pe baza Previziunilor de Primavara, care vor contine datele bugetare pentru anul 2016, validate in aprilie de Eurostat si de urmatorul Program de convergenta al Romaniei, care este asteptat inainte dee jumatatea lunii aprilie. Este important ca masurile necesare respectarii obligatiilor privind criteriile de deficit si caii de ajustare in vederea atingerii MTO sa fie credibil anuntate inainte de acest moment”.