Acasă Cultura Calendar Ortodox SCENARIUL SECRET pus la cale de SECURITATE pentru a-l compromite pe PARINTELE...

SCENARIUL SECRET pus la cale de SECURITATE pentru a-l compromite pe PARINTELE ARSENIE PAPACIOC!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele Arsenie Papacioc de la Manastirea Techirghiol, monahul ortodox cu tinerete legionara, a fost urmarit cu atentie toata viata de  Securitate, care incerca sa-l compromita fata de popor. 

Comunistii nu au iertat niciodata anii in care tanarul Anghel Papacioc a activat ca primar legionar al Zarnestiului. Anchetele, procesele si detentia nu au reusit sa demonstreze crime infaptuite de legionarul nascut in Baragan. Perioada de temnita l-a apropiat definitiv de Dumnezeu, iar credinta l-a salvat de atunci, de fiecare data, de la toate incercarile.

Elemente inedite din dosarul de urmarit al parintelui Arsenie Papacioc au fost aduse la lumina de trei autori in cartea „Am inteles rostul meu…“, aparuta in vara acestui an la Editura Humanitas. Unul dintre autori este staretul Andrei Tudor de la Manastirea Dervent din Constanta, ucenic si fiu duhovnicesc al lui Papacioc. Impreuna cu Mariana Conovici (fondatorul Centrului de Istorie orala de la Radio Romania) si Iuliana Conovici (doctor in stiinte politice), staretul Andrei a rasfoit arhiva CNSAS obtinand marturii graitoare despre eforturile depuse de agentii de Securitate. Scopul lor unic: sa-l prinda pe picior gresit pe calugarul care era din ce in ce mai iubit de oameni.

Elemente inedite din dosarul de urmarit al parintelui Arsenie Papacioc au fost aduse la lumina de trei autori in cartea

„Am inteles rostul meu…“, aparuta in vara acestui an la Editura Humanitas. Unul dintre autori este staretul Andrei Tudor de la Manastirea Dervent din Constanta, ucenic si fiu duhovnicesc al lui Papacioc. Impreuna cu Mariana Conovici (fondatorul Centrului de Istorie orala de la Radio Romania) si Iuliana Conovici (doctor in stiinte politice), staretul Andrei a rasfoit arhiva CNSAS obtinand marturii graitoare despre eforturile depuse de agentii de Securitate. Scopul lor unic: sa-l prinda pe picior gresit pe calugarul care era din ce in ce mai iubit de oameni. 

Autorii atrag atentia ca notele informative intocmite de Securitate trebuie privite cu destula rezerva.

„A fost un atac concertat, un scenariu tesut in fel si chip, doar-doar vor reusi sa gaseasca ceva compromitator. Observati ca declaratiile sunt tendentioase si rautacioase, trebuie sa avem rezerve fata de notele lor informative“, arata staretul de la Dervent. 

Miscarea legionara si arestarea Prima insemnare oficiala privindu-l pe suspectul Anghel Papacioc dateaza din 13 iulie 1938. La acea data, autoritatile au facut perchezitie la domiciliile legionarului Anghel Papacioc si al camaradului sau Nicolae Sperchez. Tanarul pe atunci in varsta de 24 ani se afla la Zarnesti – Brasov, avand profesia de controlor la fabrica de armament Malaxa.

„Recunosc ca i-am dus o camasa verde legionara lui Nicolae Sperchez, precum si corespondenta pentru fratele meu Radu, care era arestat“, marturisea el in scris.

In ianuarie 1939, Anghel Papacioc se desolidarizeaza de Miscarea Legionara. Doi ani mai tarziu este arestat pentru participare la rebeliunea legionara. Acesta a fost inceputul perioadei in care a fost urmarit sistematic de catre organele statului. Papacioc este monitorizat pas cu pas, oriunde s-ar duce si orice ar face.

Consemnarile Securitatii devin periodice si contin relatari inclusiv ale unor gesturi si imprejurari absolut comune, cum ar fi participarea la o slujba religioasa. Parintele era supravegheat nu doar de agenti ai Securitatii, ci si de informatori care se ascundeau sub masca de credinciosi care frecventau lacasurile de cult unde acesta slujea. Uneori, turnatori erau chiar calugari care imparteau traiul monahal cu Papacioc in manastiri.

„A supravietuit si acestei urmariri permanente, si intrigilor fratilor. La Ramnicu-Valcea, la Manastirea dintr-un lemn, au vrut sa mute un preot acolo numai ca sa-l monitorizeze. Cine stie ce santaje au fost si acolo… Noi nu judecam pe nimeni, nu acuzam, nu putem sti ce s-a intamplat“, face pace cu trecutul staretul Andrei.

Cea mai mare surpriza a cercetarii a fost, insa, descoperirea unui plan minutios pus la cale de oamenii Securitatii pentru compromiterea duhovnicului. Cel care polariza mase de enoriasi era creionat ca fiind un afemeiat, un om amoral, care se foloseste de statutul sau pentru a seduce femeile care vin la spovedanie. Izolatul sau Barbosul, cum i se spunea prin numele de cod, avea mare putere de atractie. Iar securistii tesusera deja in scrierile lor portretul unui duhovnic cu comportament neortodox.

Citeste despre viziunea securistilor asupra parintelui Arsenie Papacioc pe PAGINA URMATOARE!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos