Sistemul este atat de vechi si lipsa investitiilor atat de acuta, inca am putea avea in aceasta iarna o pana de curent generalizata numita “blackout”.

Companiile de stat din energie sunt prost administrate si nu isi respecta planurile de modernizare de ani de zile. “Sunt doar o sursa de bani pentru guvern ori sunt folosite de politicieni sa-si angajeze rudele”, sustin analistii.

Statia Fundeni este locul din care miercuri seara a pornit cea mai mare pana inregistrata in ultimul deceniu in Capitala. Este vorba despre o pana de curent care a durat o ora si care a tinut in bezna 10 cartiere. De ce? Pentru ca durata de viata a acestor echipamente a expirat. Ele au fost modernizate ultima oara in 2007 si de atunci nu s-a mai facut nicio investitie aici.

Au fost afectate peste 300 de strazi din Nordul pana in Estul Bucurestiului, timp de o ora.

Corina Popescu, director Transelectrica: ”in ultimii doi ani de zile, planul de mentenanta a fost realizat la un nivel scazut, in jur de 50%, ce se intampla acum vine practic din urma.”

Compania cu un buget urias, curtata mereu de politicieni, are in continuare mari probleme, sustin analistii.

Ana Otilia Nutu, analist Expert Forum: “Acum vreo doua, trei saptamani au fost numiti cativa directori, dintre care erau doua nume controversate: un om care lucrase pe la Silvicultura si sotia primarului Sectorului 5, iar acum am ajuns sa avem in consiliul de administratie patru membri din cinci care nu au nicio legatura cu energia. Lucrurile astea se vad in timp.”

in ultimii ani, avariile s-au tinut lant. Pe 1 iunie anul trecut, in judetul Arges o linie de inalta tensiune de la Arefu a cedat. La fel si o statie de inalta tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a blocat inclusiv centrala de la Cernavoda. in Bucuresti, cea mai recenta pana de curent a fost acum doua saptamani la aceeasi statie, Fundeni. Desi retelele sunt tot mai proaste, facturile sunt tot mai mari pentru ca pierderile, contabilizate la peste 2 miliarde de euro din 2010 pana azi, conform Curtii de Conturi, au fost suportate tot de romani.

La Timisoara, primul oras iluminat electric din Romania, penele de curent sunt la ordinea zilei. Autoritatile spun ca vinovati sunt distribuitorii. intreruperile de curent inseamna de multe ori aparatura avariata in casele oamenilor. Vestile proaste se inmultesc insa, pentru ca iarna consumul de curent creste.

Cristian Secosan, director general Romelectro: “Consumul nu mai e acolo unde era inainte, toata lumea si-a mai pus un aer conditionat si alte aparate prin casa fata de cateva becuri, cum erau pe vremuri si tot timpul sunt probleme, una peste alta, conluzia mea e ca ne paste un blackout”.

Gabriel Dumitrascu, analist: ”intr-un scenariu grav: o iarna grea, consumuri ridicate, veti constata ca riscam o pana generalizata de curent care se va rasfrange asupra securitatii cetateanului: vom sta fara lumina, vom sta fara aragaz, vom sta fara televizor, vom sta fara frigider.”

Ce spune Transelectrica?

Corina Popescu, director Transelectrica: “Niciodata nu poti sa spui la o avarie ca riscul este zero. Daca toata lumea isi face treaba si producatorii isi realizeaza stocurile din HG pentru trecerea varfului de iarna, atunci pot sa spun ca sunt riscuri foarte mici sa se intample.”

si Guvernul a contribuit anul acesta la nerespectarea planurilor de investitii in companiile la care este actionar, asta pentru ca in goana dupa bani la buget, a retras atat 90% din dividendele pentru anul trecut, cat si in avans dividendele pentru anul acesta, lasand firmele fara fonduri de investitii, arata protv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.