Locuitorii dintr-un sat bistritean par a fi intr-un loc sfant lasat de Dumnezeu pentru ca aici nu exista hoti, nici macar termenul de hot.

Nu isi bat capul cu zavoarele nici ziua, cand pleaca de acasa, pentru ca se lauda ca la ei in sat nu s-a auzit de hoti. Mai mult, lasa matura in poarta, semn pentru vecini si eventualii musafiri ca nu e nimeni acasa.

La 70 de kilometri de Bistrita, se afla comuna Negrilesti, ai carei locuitori se mandresc ca nici ei, nici inaintasii lor, nu au auzit vreodata de un furt. Lacate nu foloseste nimeni, iar cheile sunt si ele doar de decor.

Ioana Silghi, localnica: „Am cautat-o pe vecina si am vazut doar semnul ca e dusa pana in vecini pe aici, era matura in usa, e un vechi obicei. Avem incredere unii in altii. Cred ca ne-a asezat Dumnezeu intr-un loc minunat si ar fi pacat sa il pangarim.”

Reghina Buceac, localnica: „Mie mi-a ramas usa si neincuiata fara matura si tot nu a intrat nimeni. Am doua intrari si aia in fata a ramas doua saptamani neincuiata si nu a intrat nimeni.”

Toti localnicii lasa matura in usa, chiar daca nu mai stie nimeni de unde a aparut acest obicei.

Buhutan Gheorghe, localnic: „Vechi, de cand sunt eu, de 74 de ani si asa-i. Mergi undeva, pui matura in usa si te duci.”

Localnic: „Oamenii la noi nu-s talhari, in sat. La noi nu se fura, nu se batjocoresc, nu se bat.”

Buna intelegere dintre sateni predomina si pe plan religios, intre romano-catolicii si ortodocsii din comuna.

Zinveliu Dumitru, preot Negrilesti: „Sunt doua Biserci si s-a hotarat sa se tina slujba in ambele. In vara, incepand cu Pastele si pana in 9 noiembrie tinem aici si de la Sfintii Mihail si Gavril ne mutam in cealalta biserica unde avem incalzire centrala.”

Oamenii spera ca acum, dupa ce li s-a dus vestea, comuna lor va deveni un exemplu pentru cei din afara. Iar matura lasata in usa nu va ajunge o invitatie pentru hoti.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.