Acasă Stirile zilei SARITURA care va putea reprezenta o REUSITA STIINTIFICA! Afla toate detaliile proiectului...

SARITURA care va putea reprezenta o REUSITA STIINTIFICA! Afla toate detaliile proiectului RED BULL STRATOS si ale austriacului Felix Baumgartner! GALERIE FOTO & VIDEO & LIVE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Austriacul Felix Baumgartner, un skydiver cu peste 2.500 de sarituri la activ, va incerca sa doboare saltul record al lui Joe Kittinger.

Din cauza conditiilor meteo, saltul a fost amanat. Detalii despre reprogramarea acestuia pot fi gasite pe site-ul RED BULL STRATOS.

Spre deosebire de celelalte eforturi care vizau doborarea acestui record, misiunea Red Bull Stratos beneficiaza de resurse fara precedent, fiind in desfasurare de sapte ani. Temerarul austriac nu vrea doar sa depaseasca altitudinea de la care a sarit Kittinger, ci sa atinga un nou record de viteza — 1.110 kilometri pe ora, adica 1,2 Mach — devenind primul om care depaseste viteza sunetului fara a se propulsa sau proteja cu ajutorul unui vehicul.

Baumgartner beneficiaza de un alt mare atu in incercarea sa: ajutorul lui Kittinger. Dupa ce ani la rand americanul a refuzat sa-i sustina pe cei ce doreau sa-i doboare recordul, acum fostul pilot a fost convins de seriozitatea lui Baumgartner, oferindu-i intreaga sa sustinere. Pentru ca Joe Kittinger este singura persoana care stie exact cum e sa treci prin ceea ce are de gand sa faca Baumgartner, fostul pilot american va fi singura persoana care va comunica cu Felix in timpul misiunii. „Doar Joe stie cat de singur te simti la acea altitudine. Am sentimentul ca daca Joe e acolo, nu se poate intampla nimic rau”, a declarat Baumgartner.

Planul este simplu: Baumgartner urmeaza sa urce intr-o capsula presurizata, atasata de cel mai mare balon cu heliu conceput vreodata, pana la uluitoarea altitudine de 37 de kilometri. Odata ajuns acolo, Felix va parasi capsula echipat intr-un costum presurizat pentru a zbura spre Terra.

In ultimii cinci ani, inginerii, doctorii si toti ceilalti tehnicieni ce formeaza echipa Red Bull Stratos au analizat toate riscurile la care se supune curajosul austriac. Altitudinea de la care Felix intentioneaza sa sara, 36.500 de metri deasupra nivelului marii, este de trei ori mai mare decat cea de croaziera a unui avion de linie. Presiunea atmosferica la acea inaltime reprezinta doar 1% din cea de la sol.

Dr. Jonathan Clark, profesor de neurologie si medicina spatiala in cadrul Baylor College of Medicine, este unul dintre expertii ce au rolul de a pregati saltul lui Baumgartner, asigurandu-se ca acesta va scapa cu viata. Clark explica de ce acest salt al lui Felix va fi diferit de toate celelalte pe care fostul parasutist le-a efectuat: „In toate salturile lui Felix de pana acum, el a putut sa-si dirijeze corpul. In acest caz, insa, el nu va putea face acest lucru. La aceste altitudini nu exista frictiune cu aerul care sa-i permita sa se controleze. Abia de la o altitudine de 28.000 de metri va avea aceasta ocazie, asadar este esential modul in care paraseste capsula. Daca porneste dintr-o pozitie gresita si loveste aerul dens in unghiul prost, se va rasuci necontrolat”. De aceea, Felix a repetat saritura initiala cu ajutorul unei corzi de bungee jumping, efectuand nenumarate salturi pentru a memora pozitia exacta in care trebuie sa patrunda in abis.

Acesta nu este singurul risc la care este expus Baumgartner. Un dezastru ar putea fi provocat si de depresurizarea costumului sau a capsulei, acestea fiind verificate in doua salturi de test de la 24 si 29 de kilometri.

O alta problema ar putea fi provocata de balonul umplut cu heliu pe care Baumgartner il va folosi pentru salt. Construit din polietilena, balonul are o grosime de doar 0,02 milimetri, ideala pentru a facilita ridicarea capsulei. Modelele computerizate au aratat ca balonul se va ridica fara probleme, insa exista riscul ca acesta sa fie afectat atunci cand va traversa tropopauza (zona ce se intinde dintre 12.200 si 16.800 de metri altitudine), unde temperaturile oscileaza intre -46°C si -57° C.

Cel mai mare risc, insa, vine din faptul ca Baumgartner va fi primul om care va depasi viteza sunetului fara a fi protejat de un vehicul. Dr. Jonathan Clark afirma ca „incercam sa anticipam pe cat se poate ceea ce se va intampla cu Felix la viteze supersonice, dar adevarul e ca nu stim, pentru ca nimeni nu a mai facut asta pana acum”.

Printre potentialele efecte negative identificate de cadrele medicale se numara faptul ca organele din corpul lui Baumgartner vor depasi bariera sunetului in momente diferite, fiind posibil ca vibratiile provocate de undele de sunet sa aiba un impact negativ asupra acestora.

Daca va reusi sa depaseasca toate aceste provocari si va duce la bun sfarsit saltul supersonic, Baumgartner va dobori patru recorduri mondiale: saltul de la cea mai mare altitudine, cucerirea barierei reprezentate de viteza sunetului fara asistenta unui vehicul, cea mai lunga perioada de cadere in gol si cea mai mare altitudine atinsa la bordul unui balon.

Pe langa recorduri, efortul lui Baumgartner va reprezenta si o reusita stiintifica. Daca saltul sau va fi incununat cu succes, el va confirma eficienta noii generatii de costume sub presiune. Astronautii americani vor folosi in misiunile ulterioare costumul testat de Felix, lucru extrem de important in cazul care vor fi nevoiti sa abandoneze navetele in situatii de urgenta.

Dr. Jonathan Clark, membru al echipei de experti care il asista pe Baumgartner, are si o miza personala: sotia sa, astronautul Laurel Clark, a murit in 2003, atunci cand naveta Columbia s-a dezintegrat la revenirea in atmosfera. Raportul elaborat dupa catastrofa continea o afirmatie surprinzatoare: nimeni nu stia daca astronautii ar fi supravietuit in cazul in care ar fi abandonat naveta. „Saritura lui Joe din 1960 a reprezentat ultimul caz care sa ne ofere date utile. Proiectul Red Bull Stratos va oferi noi cunostinte stiintifice, urmand sa salveze vieti”, a declarat Clark pentru ESPN. Doctorul a fost imediat completat de Joe Kittinger: „Asta doar daca vom reusi, mai intai, sa-l tinem pe Felix in viata”.

Saltul lui Baumgartner va fi difuzat in direct pe Internet, astfel ca este posibil ca o planeta intreaga sa fie martora la o tragedie. Costumul lui Felix este dotat cu 5 camere video, acestea urmand sa transmita de-a lungul celor 15-20 de minute, cat se estimeaza ca va dura coborarea pana la sol. „Am vrut sa impartasim aceasta experienta cu intreaga lume”, a explicat Baumgartner. „Este un caz similar aselenizarii – si acea experienta a fost transmisa in direct”.

Daca va incheia aceasta misiune cu succes, Baumgartner intentioneaza sa renunte la cariera de skydiving, de-a lungul careia a efectuat 2.500 de salturi din avioane, elicoptere, de pe zgarie-nori si alte structuri importante. „Dupa asta, voi renunta la salturi, pentru ca le fac de 25 de ani si sunt inca in viata”, spune Felix, anuntand ca doreste sa piloteze elicoptere.