Credinciosii o sarbatoresc astazi pe Sfanta Parascheva, considerata ocrotitoarea Iasului si a intregii Moldove, iar traditiile si obiceiurile pentrua acesta zi s-au pastrat de-a lungul timpului.
De Sfanta Parascheva nu se lucreaza, nici la serviciu si nici in acasa, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si durerilor de cap;
La tara, batranii nu faceau nici focul de Sfanta Parascheva.
De Sfanta Parascheva nu se spala si nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mana. Fetele tineau la aceasta superstitie pentru a ramane cinstite, iar batranii, pentru belsug. Ea apare in vise si impartaseste leacuri populare celor bolnavi sau ii atinge cu toiagul pe cei care nu respecta avertismentele ei;
De Sfanta Parascheva nu se mananca nuci, castraveti si poame in forma de cruce;
De Sfanta Parascheva se poate prezice vremea: daca ziua de 14 octombrie este frumoasa sau mohorata, tot asa vor fi si celelalte sarbatori de peste an. Iar daca zilele de toamna de pana acum nu au fost ploioase, este semn ca iarna se va lasa curand. – incep pregatirile de iarna si se obisnuieste sa se cumpere cojoace, paturi; Sfanta Cuvioasa Parascheva (cunoscuta si ca Paraschiva) este sfanta ocrotitoare a Moldovei.
Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. La sfarsitul secolului al XIX-lea, moastele sfintei au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi. Sfanta Parascheva este cunoscuta in popor ca Sfanta vineri, personaj des intalnit in basmele romanilor.
Potrivit Bisericii Ortodoxe Romane, cuvioasa Parascheva a savarsit numeroase vindecari miraculoase si alte minuni in timpul vietii sale.
Sfanta Parascheva este sarbatorita si in alte state cu o puternica comunitate ortodoxa, ca Grecia si Bulgaria, noteaza libertatea.
Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, nu departe de Constantinopol, la inceputul secolului al XI-lea, intr-o familie de neam bun si cu credinta in Dumnezeu. Parascheva a primit o crestere aleasa si educatie religioasa. A intrat intr-o manastire de fecioare din orasul Ieracleea Pontului. Petrecand cinci ani in acea manastire, s-a dus apoi sa viziteze Mormantul Domnului din Ierusalim, unde a ramas pana la varsta de 25 de ani intr-o mica asezare de calugarite pustnice de pe Valea Iordanului.
Nevointele Sfintei Parascheva erau multe si grele: „ca bautura intrebuinta apa de izvor, si de aceasta foarte putina; trebuinta asternutului o implinea cu o rogojina, iar imbracamintea era o haina si aceasta foarte zdrentaroasa, cantarea pe buze neincetata, lacrimile de-a pururea; peste toate acestea inflorea dragostea, iar varful bunatatilor, care este smerita cugetare, le cuprindea pe toate acestea” (Vietile Sfintilor).
De la manastirea de calugarite din pustiul Iordanului s-a reintors in locurile natale, aici s-a nevoit doi ani in Biserica Sfintilor Apostoli, inainte de a trece la cele vesnice.
Cativa ani mai tarziu, in urma unor minuni petrecute la mormantul sau, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost gasite intregi si neputrezite, fiind depuse in Biserica Sfintilor Apostoli din satul Epivat, pentru inchinare si cinstire. Acolo au stat timp de 175 de ani. In anul 1223, tarul romano-bulgar Ioan Asan al II-lea a stramutat moastele Sfintei Parascheva la Tarnovo, in Bulgaria, in catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Dupa caderea Bulgariei sub dominatie otomana, in anul 1393, moastele sale au fost daruite, pentru trei ani, domnului tarii Romanesti (1386-1418), Mircea cel Batran, ca apoi sa ajunga in Serbia, la Belgrad, unde au ramas timp de 125 de ani.
Cand turcii au ocupat si Serbia, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost duse la Constantinopol, ramanand in Catedrala patriarhala din Fanar timp de 120 de ani. in 1641, acestea au fost daruite domnului Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653), drept recunostinta pentru achitarea datoriilor Patriarhiei catre turci. In acelasi an, moastele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iasi, fiind asezate in biserica cu hramul Sfintii Trei Ierarhi. in anul 1889, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate in Catedrala mitropolitana din Iasi, locul unde se afla si astazi.