Acasă Cultura Calendar Ortodox Sarbatoare mare! Crestin ortodocsii il cinstes pe Sfantul Saracilor! Vezi rugaciunea catre...

Sarbatoare mare! Crestin ortodocsii il cinstes pe Sfantul Saracilor! Vezi rugaciunea catre Protectorul nevoiasilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Crestin ortodocsii il sarbatoresc pe 2 septembrie pe unul din cei mai importanti sfinti ai calendarului, cunoscut si ca Sfantul Saracilor sau Protectorul celor nevoiasi.

Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului, a trait in perioada imparatilor Iustin, Tiberie si Mavrichie. Acesta era recunoscut pentru iubirea si grija pe care le-o purta oamenilor sarmani. Dumnezeu i-a dat un semn la un moment dat ca ar trebui sa se calugareasca iar Sfantul Ioan Postitorul a urmat indeaproape calea credintei. Acesta s-a intovarasit cu calugarul Evsevie din Palestina, cel care a fost martor la mai multe minuni pe care acesta le-a infaptuit.

De Sfantul Ioan Postitorul se leaga o poveste potrivit careia, la un moment dat, in Biserica Sfantului Lavrentie, un oarecare a impartit mancare sarmanilor dintr-o punga aflata intr-un vas, iar punga nu se mai termina. Unul dintre cei saraci s-a minunat zicand: „Doamne, miluieste, pana cand nu se poate deserta aceasta punga!”. In momentul acela punga s-a golit. Aceasta a fost prima revelatie a lui Ioan Postitorul, scrie teotrandafir.

Dupa moartea lui Eutihie, Patriarhul Constantinopolului, Ioan Postitorul i-a luat locul. „Nu primesti scaunul? Altul va fi, iar tu vei fi muncit de noi toti”, i-au zis ingerii cu groaza, aratandu-se din Ceruri. Sfantul Ioan Postitorul este cunoscut pentru mai multe fapte importante printre care si minuni ce merita mentionate:

– A linistit apele involburate ale marii facand semnul Sfintei Cruci;

– A luminat un orb, Ioan de Gaza: „Cel ce a tamaduit pe cel orb din nastere, Acela sa te tamaduiasca si pe tine”;

– A oprit ciuma din Constantinopol prin puterea credintei sale. Mortii se imputineau de la o zi la alta datorita rugaciunilor Sfantului;

– 6 zile nu manca deloc (motivul pentru care i se spune Ioan Postitorul, iar in a saptea zi gusta numai legume verzi.

Canon de rugaciune

Troparul Sfantului Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului, glasul al 4-lea:

Indreptator credintei si chip blandetilor, inavtator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Ioan, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Cantarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Celui ce a aruncat in mare…

Stih: Sfinte Parinte Ioan, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lui Hristos, Celui Ce a facut sa rasara in lume pe inteleptul ierarh care a stralucit in dogmele dreptei credinte, sa-I cantam, ca S-a preamarit in veci.

Stih: Sfinte Parinte Ioan, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe cel ce a stralucit in lume cu lumina dreptei credinte si a gonit negura necredintei, pe Marele Ioan sa-l laudam credinciosii ca pe un ierarh.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Ca unul ce stai inaintea Imparatului Celui Neapropiat, roaga-te impreuna cu ingerii, Fericite Ioan, Sfintite Propovaduitorule, sa se dea iertare celor ce savarsesc pomenirea ta.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Ca Singura care ai zamislit in pantece pe Cuvantul Tatalui, Cel mai inainte de veci, fara inceput si mai presus de cuvant, L-ai nascut cu trup, Prealaudata roaga-te neincetat sa ne mantuim noi de primejdii.

Cantarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai intarit cu cuvantul…

Stih: Sfinte Parinte Ioan, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prin infranare si prin rugaciune neincetata ai intrat, parinte, in cetatea cea aleasa a bunatatii, purtatorule de Dumnezeu, unde te indulcesti de paraul desfatarii.

Stih: Sfinte Parinte Ioan, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca unul ce ai indrazneala catre Dumnezeu, Cuvioase Ierarhe Ioan, Preaintelepte, roaga-te sa se mantuiasca cei ce cu credinta savarsesc sfanta pomenirea ta.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Ca un invatator al dogmelor dreptei credinte si ca un indreptator adevarat de cuvinte, intelepte, ai primit cununa de biruinta impotriva eresurilor, cuvioase.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos