Rusia promite ca va garanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova, insa pune doua conditii. Chisinaul trebuie sa mentina neutralitatea si sa acorde statut special regiunii separatiste Transnistria. Altfel spus, sa ramana in zona de influenta a Rusiei.

Intrebat, in contextul crizei din Ucraina, daca Moscova ar garanta sau nu ca teritoriile foste sovietice aflate in afara Rusiei nu vor fi anexate,  ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat intr-un interviu acordat Bloomberg TV:

„Referitor la Transnistria am spus foarte clar ca suntem favorabili gasirii unei solutii care sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova, cu conditia ca Republica Moldova sa isi pastreze neutralitatea inscrisa in Constitutie si cu conditia ca Administratia de la Chisinau sa ajunga la un acord cu Tiraspolul ca Transnistria sa aiba un statut special”.

Aminitim ca Rusia a garantat, printr-un acord international, si integritatea Ucrainei, acord pe care l-a incalcat scandalizand comunitatea internationala dupa ce a regizat „reunificarea” cu Crimeea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.