Comitetul Comun de Selectie al Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007- 2013 a aprobat spre finantare 53 de proiecte de dezvoltare, in valoare totala de 68,4 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Din totalul celor 53 de proiecte selectate, 26 de proiecte, cu o valoare totala de aproximativ 36 milioane de euro, au fost aprobate in cadrul Axei Prioritare 1, destinate dezvoltarii infrastructurii transfrontaliere (in primul rand pentru constructia sau reconstructia de drumuri si piste de biciclete care conduc sau traverseaza frontiera; protectia valorilor naturale comune; managementul apelor si al deseurilor). Celelalte 27 de proiecte, aprobate in cadrul Axei Prioritare 2, cu o valoare de 32 milioane de euro, sunt orientate inspre intarirea cooperarii in diferite domenii de activitate, cum ar fi dezvoltarea comuna a infrastructurii de afaceri, a celei turistice, de cercetare si de sanatate.

Cel de-al cincilea apel de propuneri de proiecte, adresat initiativelor de dezvoltare a infrastructurii a fost lansat la data de 29 august 2011, cu un buget asigurat din Fondul European de Dezvoltare Regionala de aproximativ 51,4 milioane de euro. Cele 201 aplicatii depuse pana la data limita, la 31 ianuarie 2012, au solicitat un buget de aproximativ cinci ori mai mare decat cel disponibil.

Datorita calitatii bune a proiectelor evaluate, Comitetul Comun de Selectie a decis utilizarea completa a fondurilor ramase disponibile prin Program in cadrul perioadei de programare 2007-2013, astfel incat sa poata fi finantate 53 de proiecte.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 este destinat dezvoltarii sustenabile a regiunii transfrontaliere, vizand nevoi care nu sunt delimitate de frontierele de stat, regasindu-se pe ambele laturi ale granitei, si care necesita o abordare comuna si solutii inovative.

Pana in prezent, prin Programul HURO au fost contractate aproape 400 de proiecte, care beneficiaza de aproximativ 150 de milioane Euro din fonduri europene.

Cooperarea teritoriala, si implicit cea transfrontaliera, este un domeniu de interes, cu importanta crescuta, si in perioada 2014 – 2020. Cele doua state au initiat deja activitati pentru viitorul program. Ungaria si Romania, au convenit ca pregatirea si planificarea programului de cooperare transfrontaliera pentru urmatoarea perioada bugetara de sapte ani, 2014-2020, sa se desfasoare sub coordonarea ministerelor de resort din cele doua tari, cu implicarea activa a reprezentantilor regiunilor relevante, pentru a construi strategia de crestere EU2020.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.