Acasă Cultura Calendar Ortodox S-a luptat cu barbatie cu ispitele diavolilor! Credinciosii il praznuiesc astazi pe...

S-a luptat cu barbatie cu ispitele diavolilor! Credinciosii il praznuiesc astazi pe Sfantul Ioan de la Prislop!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Ioan de la Prislop, originar din Silvasul de Sus, a trait la inceputul secolului al XVI-lea, nevoindu-se intr-o pestera din apropierea Manastirii Prislop.

Aceasta mica pestera a fost sapata de catre sfant, in malul stancos si adanc al paraului Silvut, fiind cunoscuta cu numele de „chilia” sau „casa sfantului”. In aceast loc s-a nevoit Cuviosul Ioan multi ani, luptandu-se cu barbatie cu ispitele diavolilor.

Cuviosul Ioan a fost ucis in timp ce isi sapa cu dalta o fereastra in peretele chiliei. Un vanator l-a impuscat crezand ca este un animal salbatic.

Sfintele sale moaste s-au pastrat multa vreme in pestera de la Prislop, unde veneau credinciosii din imprejurimi si se inchinau. In prezent nu se cunoaste unde se afla moastele sale. Parintele Ioanichie Balan in „Patericul romanesc”, sustine ca este probabil ca moastele sfantului sa fi fost duse la Tismana, la Bistrita Olteana, la Curtea de Arges sau Cozia, care au fost dintotdeauna atat de legate de credinciosii si manastirile Transilvaniei.

Sfantul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992.

Troparul Sfantului Ioan de la Prislop

Iubitorule de nevoinţa si ravnitorule intru cele sfinte, Cuvioase Parinte Ioan, parasit-ai cele trecatoare si ai ales pe cele vesnice; luat-ai jugul lui Hristos in Manastirea Prislop si in pestera pustniceasca, impreuna cu ingerii, L-ai slavit pe Dumnezeu. Pentru aceasta, nu inceta a te ruga pentru sufletele noastre.

Condacul Sfantului Ioan de la Prislop

Jugul nevointelor pe umeri luandu-l, lui Hristos ai urmat, Cuvioase Ioan. In pestera nevoindu-te, cu raceala pietrei te-ai imprietenit si podoaba pustniciei ai dobandit. Pentru aceasta cu cantari te laudam zicand: Bucura-te, Preacuvioase Parinte Ioan, lauda Prislopului.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfintirii Bisericii Invierii lui Hristos de la Sfantul Mormant (Ierusalim);
– Sfintilor Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton si Seleuc;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Corneliu, sutasul;
– Sfintilor Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian si Valerian;
– Sfantului Cuvios Petru din Agreia;
– Sfintei Mucenite Ketevan, regina Georgiei
– Sfantului Cuvios Ierotei cel Nou, Iviritul.

Sursa: crestinortodox.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos