Acasă Stirile zilei Social S-a dovedit: Romancele sunt cele mai frumoase si cele mai tinere mame...

S-a dovedit: Romancele sunt cele mai frumoase si cele mai tinere mame din Europa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit unui raport european de sanatate perinatala, Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste procentul de mame mai tinere de 20 de ani. La polul opus se afla Elvetia care are doar 1,1% din mame sub 20 de ani, potrivit agerpres.ro.

Potrivit aceluiasi raport, Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia si Ungaria ocupa locurile intermediare cu procente in jurul valorii de 5%.

Aproximativ 16 de milioane de fete sub varsta de 18 ani nasc in fiecare an, iar alte 3,2 milioane fac avorturi nesigure. Marea majoritate, 90%, dintre adolescentele insarcinate din tarile in curs de dezvoltare sunt casatorite, dar acest lucru nu este ca o consecinta a alegerii lor firesti si in cunostinta de cauza.

La nivel european, in mai mult de jumatate dintre tarile membre UE nasterile la mame adolescente reprezinta sub 3% din totalul nasterilor.

Sarcina la adolescente este o problema de sanatate: mamele tinere se confrunta cu un risc sporit de complicatii materne, deces si invaliditate, inclusiv fistula obstetricala, iar copiii lor se confrunta cu riscuri mai mari. Este, de asemenea, o problema a drepturilor omului. Sarcina la adolescente inseamna de multe ori un final brusc al copilariei, o educatie limitata si oportunitati pierdute.