Potrivit unui studiu, publicat in revista britanica „Journal of the clinical Oncology”, consumul zilnic de cafea cu cofeina creste posibilitatea de a supravietui unui cancer la colon si protejeaza pacientii tratati deja de o revenire a acestei boli.

Cercetarea a fost efectuata intr-o clinica de specialitate, din orasul american Boston, pe un esantion format din o mie de persoane care fusesera tratate chirurgical si cu chimioterapie pentru cancer colorectal, in stadiul III, ceea ce inseamna ca maladia le cuprinsese ganglionii limfatici din jurul tumorii initiale, dar nu mai mult.

In conditii obisnuite, in 35 % din cazuri boala revine la acest tip de pacienti, dar „riscul este mai mic la cei care obisnuiesc sa bea cafea zilnic”, s-a constatat.

Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumata. La bolnavii care au primit cel putin patru cani de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cofeina), a scazut cu 42 % riscul de reaparitie a cancerului si cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparatie cu participantii la studiu care nu au consumat cafea.

Doua sau trei cani de cafea in fiecare zi au avut un efect de protectie moderat, iar o cantitate de o ceasca sau chiar mai putin nu a produs nicio modificare.

Cu toate acestea, Charles Fuchs, director al Centrului de Cancer Gastrointestinal din Boston, coordonatorul acestui studiu, este rezervat in a recomanda consumul de cafea drept tratament alternativ pentru bolnavii de cancer la colon.

„Daca bei in mod regulat cafea si ai fost tratat de cancer la colon, nu abandona acest obicei, dar daca nu esti un consumator frecvent si iti pui intrebarea daca ar trebui sa bei mai multa cafea, este preferabil sa ceri sfatul medicului”, a afirmat el.

Autorii studiului — primul referitor la rolul consumului de cafea in combaterea cancerului colorectal — au observat ca efectul este datorat cofeinei si nu altor compusi. Ei nu au reusit inca sa explice mecanismul prin care actioneaza cofeina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.