Oamenii de stiinta britanici au reusit sa dezlege misterul construirii monumentului neolitic de la Stonehenge, realizat intre anii 3.000-2.500 i.e.n.
Ei considera ca neobisnuita structura a fost ridicata ca un simbol al pacii si al unitatii.
„Stonehenge a fost o constructie imensa, care a necesitat transportarea a mii de pietre de la distanta, modelarea si ridicarea lor”
a spus Mike Parker Pearson de la Universitatea Sheffield, Marea Britanie, informeaza Fox News.
Noua teorie a fost detaliata intr-o noua carte aparuta „Stonehenge: Explorarea celui mai mare mister al Epocii de piatra”, scrisa de Parker Pearson.
Parker si alti colegi de-ai sai au studiat nu numai monumentul Stonehenge, dar si cultura care l-a creat. Ei au descoperit ca Stonehenge a reprezentat o dovada a unei civilizatii in tranzitie de la regionalism la o cultura mult mai integrata in regiune.
„Cu toate acestea, oamenii care traiau in Marea Britanie in Epoca de Piatra au fost izolati de restul Europei si nu au interactionat cu altcineva de peste Canalul Manecii. Stonehenge pare sa fi fost ultima creatie a acestei culturi din Epoca de Piatra, care era izolata de Europa si de noile tehnologii bazate pe unelte de metal si pe vehicule cu roti”
a declarat Pearson.
Locul de la Stonehenge a fost ales probabil deoarece el avea o semnificatie pentru britanicii din Epoca de Piatra, considera cercetatorii. In cadrul monumentului exista un aliniament intre locurile unde este situat Soarele la cele doua solstitii, de vara si de iarna.
„Acest lucru ar putea explica de ce exista opt monumente in zona Stonehenge, care au astfel de aliniamente solstitiale, un numar neegalat nicaieri in lume. Poate ca ei au vazut acest loc ca un centru al lumii”
a spus cercetatorul.