Acasă Stirile zilei Rusii spun ca omul care a impus DICTATURA PROLETARIATULUI a jucat un...

Rusii spun ca omul care a impus DICTATURA PROLETARIATULUI a jucat un rol istoric pozitiv

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Peste jumatate din cetatenii rusi (51%) considera ca parintele URSS, Vladimir Lenin, de la a carui nastere se implinesc marti 144 de ani, a jucat un rol pozitiv national in istoria nationala, arata un sondaj de opinie publicat marti, preluat de AFP.

Cifrele releva o crestere cu 11 puncte procentuale fata de un sondaj similar realizat in 2006.

Pentru 38% dintre rusii chestionati „Lenin a jucat un rol mai degraba pozitiv in istoria nationala”, in timp ce pentru alti 13% a jucat un rol ‘clar pozitiv’, conform studiului realizat la sfarsitul lui martie de institutul independent Levada pe un esantion reprezentativ de 1.603 persoane din 45 de regiuni ale Federatiei Ruse. In 2006, proportia acestora era de 40%.

Douazeci si sase la suta dintre persoanele chestionate considera in prezent ca rolul lui Lenin a fost, din contra, ‘mai degraba negativ’ sau ‘clar negativ’, fata de 36% in urma cu sapte ani. Aproape 60% din persoanele cu varste de peste 55 de ani il apreciaza pe Lenin, dar cota sa de popularitate atinge in jur de 40% in randul rusilor de mai putin de 30 de ani, a precizat sociologul Centrului Levada Aleksei Levinson.

‘Kremlinul vrea sa se sprijine pe simbolurile stabilitatii sovietice si este interesat astfel de o alimentare a interesului fata de Lenin in special’, a explicat el.

Cadavrul imbalsamat al parintelui revolutiei bolsevice se afla in mausoleul din Piata Rosie de la Moscova inca de la de la moartea lui Lenin, in 1924. Dezbaterea privind inhumarea sa se poarta de la prabusirea URSS in 1991. Primul presedinte al Rusiei postsovietice, Boris Eltin, nu a indraznit sa ia aceasta decizie atunci cand Partidul Comunist, si numerosii sai partizani din randurile generatiilor atasate memoriei lui Lenin, reprezentau o adevarata forta de opozitie in tara, noteaza AFP.