Acasă Stirile zilei Rusia planuieste sa isi mute Capitala! Vezi propunerile si ce se va...

Rusia planuieste sa isi mute Capitala! Vezi propunerile si ce se va alege de Moscova!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ce faci cand ai o capitala poluata, suprapopulata si foarte aglomerata? Rusia are raspunsul: o muti, sau cel putin o parte din ea. Autoritatile din Moscova pun la punct planurile pentru a muta un numar de cladiri oficiale spre noua capitala.

Printre aceste cladiri se afla Parlamentul si o parte din cele dedicate administrarii guvernamentale.

Cladirile vor fi mutate din centrul orasului intr-un “district federal” ce va fi construit intr-o suburbie din aproprierea orasului.

“Capitala ar trebui sa fie undeva mai departe, in Siberia”

spune Sergei Shoigu, guvernatorul unei regiuni din Moscova.

Academicianul Sergei Karaganov spune ca Rusia ar trebui sa aiba trei capitale: Moscova sa fie cea politica, militara si diplomatica, St. Petersburg sa fie centrul cultural din Vest si Vladivostok sa fie noul centru economic.

O capitala in apropierea Asiei ar insemna o schimbare de putere la nivel global. Puterea s-ar indeparta de Europa si s-ar apropia de China.

„Daca Petru cel Mare ar fi trait acum, in mod cert ar fi construit capitala in apropierea oceanului Pacific, nu in regiunea Baltica”

scrie Karaganov intr-un eseu ce se referea la tarul care a construit St. Petersburg, “oglinda de vest” a Rusiei.

Propunerea de a muta sute de birocrati si sediile lor intr-o zona din afara Moscovei a fost a lui Dimitri Medvedev, insa acesta i-a cedat puterea lui Putin, in mai a acestui an.

Medvedev, prim ministrul Rusiei, vrea sa construiasca birouri administrative la 5 kilometri de capitala. Planurile sale vor fi trimise la Kremlin, iar soarta lor va fi decisa de presedinte.

Cladirile mutate vor ocupa aproximativ 3.25 kilometri patrati, iar costurile totale vor fi de 10 milioane de dolari. Costurile nu vor fi achitate din bani publici, ci din imprumuturi ce vor fi acoperite de vanzarea cladirilor nefolosite.

“A devenit imposibil sa traiesti si sa muncesti in Moscova din cauza iresponsabilitatii autoritatilor”

spune Alexei Klimenko, un arhitect.

Nu este prima data cand a fost mutata capitala Rusiei. Petru cel Mare a mutat capitala din Moscova in St. Petersburg in 1712, in speranta ca apropierea fata de Europa va ajuta Rusia sa se modernizeze.

Liderul comunist Vladimir Lenin a decis sa mute capitala inapoi in Moscova in Martie 1918, in urma revolutiei bolsevice.