Cap Limpede

Stirile zilei

Rusia este AVERTIZATA de Uniunea Europeana si Statele Unite in legatura cu presiunea pe care o exercita asupra fostelor republici sovietice!

Uniunea Europeana si Statele Unite au avertizat Rusia in legatura cu presiunea pe care o exercita asupra fostelor republici sovietice, aceasta fiind inacceptabila, potrivit mediafax.ro.

Secretarul de Stat american John Kerry, care a participat la intalnirea celor 28 de ministri de Externe ai Uniunii Europene, sambata, la Vilnius, a caracterizat programul european de parteneriat oriental drept un „plan economic foarte important” destinat ameliorarii normelor comerciale si favorizarii locurilor de munca.

Potrivit ministrului lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, toti omologii sai europeni si-au exprimat solidaritatea cu cele sase state din program, dar el a avertizat ca Rusia isi va spori presiunea asupra partenerului principal, care este Ucraina.

Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia si Republica Moldova sunt, de asemenea, vizate.

„Limba vorbita trebuie sa fie cea a argumentelor, nu a presiunii. Fie ca este vorba despre amenintari economice sau presiune politica, nu este acceptabil”, a declarat Linas Linkevicius presei de la Vilnius.

Lituania, care asigura in prezent presedintia semestriala a UE, va gazdui in noiembrie summitul Parteneriatului Estic.

UE spera sa semneze un acord fara precedent de asociere si liber schimb cu Ucraina la acest summit si sa parafeze acorduri similare cu Georgia si Republica Moldova.

Rusia a avertizat recent Ucraina si Republica Moldova in legatura cu masurile de retorsiune in caz de semnare a unui acord care sa le ancoreze la UE.

Lansat in 2009, Parteneriatul Estic are ca scop apropierea fostelor state sovietice de UE, ceea ce Moscova considera ca fiind o atingere adusa sferei sale de influenta.

Aceasta a creat in 2010 propria uniune vamala din care fac parte in prezent Belarus si Kazahstan.

Saptamana trecuta, Armenia a anuntat ca se va alatura uniunii vamale, blocandu-si astfel sansele de a semna un tratat de liber schimb cu UE.

Linkevicius s-a intalnit sambata cu ministrul armean al Afacerilor Externe pentru a discuta despre aceasta situatie, a declarat purtatoarea sa de cuvant.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a afirmat sambata ca exista „o presiune importanta” asupra vecinilor Rusiei, dar a avertizat ca acestia trebuie sa demonstreze mai multe progrese pentru a semna acorduri europene.

„Ceea ce vrem noi in relatiile cu partenerii nostri estici este ca ei sa poata fi liberi sa faca propriile alegeri in ceea ce priveste relatiile economice si politice”, le-a declarat ea jurnalistilor.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-45025").on("click", function(){ $(".com-click-id-45025").show(); $(".disqus-thread-45025").show(); $(".com-but-45025").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});