Nu mananci carne si lactate, dar te certi cu cei din jur? Atunci degeaba mai postesti. Preotul Marian Dinitoiu, parohul Bisericii Miresei din Campulung Muscel, iti spune ce reguli trebuie sa respecti in Postul Sfintelor Paste.

Postul trebuie ti­nut in multe feluri: sa ai grija ce gandesti, ce vorbesti si cum te comporti. Si fata de oameni, si fata de celelalte vietuitoare sau de lucrurile care ti se intampla trebuie sa ai numai ganduri bune, vorbe frumoase si sim­taminte cresti­nesti. Nu te certa, nu injura, fii in­te­le­gator si im­paca-te cu to­ti cei din jur.

Este bine sa dai de pomana

“Imparte painea ta cu cei flamanzi” – scrie in Cartea profetului Isaia. Iar porunca Mantuitorului spu­­ne sa dai “haina” ta celui care are trebuinta de ea. Chiar daca nu te scalzi in bani sau in alte bunuri, daru­ieste ceva celor care sunt si mai stram­torati decat tine.

Cine tine post negru si cine nu

Postul negru inseamna sa nu bei si sa nu mananci nimic o zi intreaga (24 de ore, cu incepere de la miezul noptii). Nu trebuie sa tina post negru persoanele care nu rezista la rigorile lui: copiii pana la 7 ani, femeile insarcinate, cei care au munci epuizante si cei care urmeaza o dieta alimentara.

Fara otet si urzici in Saptamana Mare

Traditia spune ca Mantuitorul ar fi fost batut cu urzici si ca i s-ar fi dat sa bea otet, pe care El l-ar fi refuzat. De aceea, ar fi neingaduite aceste alimente in Saptamana Patimilor. Dar, potrivit preceptelor Bisericii si Sfintei Scripturi, aceasta traditie nu are nici un fundament.

Trei zile fara untdelemn

In manastirile si in schiturile din tara exista reguli aspre, care interzic consumul acestor alimente in mai multe zile din post. Pentru cre­din­­ciosii de rand insa, aceasta inter­dictie este valabila doar in primele doua zile din post, adica pe 27 si pe 28 februarie, dar si in Vinerea Mare.

Participa la slujbele bisericesti

In timpul Postului Mare se sa­varsesc, in biserica, multe acatiste,  masluri (slujbe pentru vindecare) si sfinte liturghii. Oricat ai fi de ocupat, tot poti ajunge macar la cateva dintre ele.

Cele mai puternice rugaciuni

Pentru ca trupul si sufletul tau sa se bucure de toate binefacerile postului, ros­teste rugaciunea domneasca Tatal Nostru si rugaciunea Sfantului Efrem Siriul. O alta rugaciune, pe care sa o rostesti cel putin o data pe zi, este Rugaciunea inimii: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul, si ma mantuieste!”.

Rugaciunea Sfantului Efrem Siriul

Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie. Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-mi-l mie, sluga Ta. Asa, Doamne Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu. Ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. Amin.

Sursa: libertatea.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.