Acasă Stirile zilei Roverul Curiosity a extras primul esantion dintr-o roca martiana! VIDEO

Roverul Curiosity a extras primul esantion dintr-o roca martiana! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Roverul Curiosity a extras primul esantion din interiorul unei roci martiene, in care forase in urma cu 10 zile, o actiune care reprezinta o premiera planetara potrivit NASA.

„Niciun robot nu a forat in interiorul unei roci in afara planetei noastre si colectat un esantion provenind din miezul acesteia”, a subliniat agentia spatiala americana intr-un comunicat.

Succesul recuperarii acestui esantion a fost confirmat si prin intermediul unui set nou de fotografii, precizeaza NASA.

Oamenii de stiinta considera ca acest esantion, prelevat dintr-un orificiu cu diametrul de 1,6 centimetri si o adancime de 6,4 centimetri, ar putea contine indicii despre mediul umed din trecutul lui Marte si despre posibilitatea potrivit careia viata ar fi existat pe aceasta planeta.

„Realizarea primei noastre forari intr-o roca ce s-ar fi putut afla in apa de pe Marte reprezinta ceva extrem de satisfacator pentru noi”, a declarat intr-o conferinta telefonica Joel Hurowitz, un cercetator implicat in misiunea Curiosity de la Jet Propulsion Laboratory, detinut de NASA in orasul Pasadena.

„Echipa noastra este nerabdatoare sa vada ca vor avea de spus instrumentele de la bord despre mineralogia si chimia acestui esantion si ce ne va dezvalui el despre istoria geologica a craterului Gale”, a adaugat el.

Curiosity a coborat in acest crater pe 6 august 2012 in cadrul unei misiuni spatiale ce va avea o durata de cel putin doi ani, in timpul careia va incerca sa afle daca viata microbiana a putut fi posibila in trecutul planetei Marte.

nasa1

Pretiosul esantion pus intr-un mic recipient va fi transferat intr-un instrument denumit „In-Situ Martian Rock Analysis” sau CHIMRA, care va agita fragmentele de roca de cateva ori deasupra unui fel de sita, pentru a le recupera pe acelea care masoara 150 de microni.

Mici transe vor fi apoi transferate in laboratorul de chimie si mineralogie de la bordul roverului, denumit „Chemistry and Mineralogy” (CheMin).

Esantionul provine dintr-o roca sedimentara, denumita „John Klein”, in memoria directorului adjunct al misiunii Curiosity, decedat in anul 2011.

Curiosity, un vehicul de o tona, cu sase roti, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu si mai sofisticat robot trimis vreodata pe Marte, a coborat in zona ecuatorului martian in craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina daca planeta rosie a permis in trecutul ei existenta vietii microbiene.

Sursa: mediafax.ro